Sivas Katliamı davası düştü

Sivas Katliamı davası düştü

Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin ana davadan dosyaları ayrılan 7 sanık hakkındaki davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesine karar verildi.

ZAMAN AŞIMINDAN DAVA DÜŞTÜ

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, avukatların son beyanlarının dinlenmesinin ardından karar açıklandı. Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

'BU SUÇU İŞLEYENLER SİVİL'

Hakim Dündar Örsdemir kararında ''İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' dedi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK

Sivas Katliamı davasında beklenen zaman aşımı kararı geldi. Ancak mahkeme, insanlığa karşı suç işlendiğine de hükmetti. Buna rağmen zaman aşımının nasıl uygulandığı sorusunun yanıtını ise mağdur Avukatı Şanal Saruhan verdi. Saruhan, mahkemenin merhum sanık Cafer Erçakmak hakkında kamu görevlisi olduğunu vurgulayarak katliama bizzat iştirak ettiği gerekçesiyle insanlığa karşı suç işlediği hükmüne vardığını anlattı.

YARGITAY'A BAŞVURU YAPILACAK

Ancak diğer dört sanığın fiilen suça iştirak etmediği kararına varıldığını belirten Avukat Saruhan, bu yüzden haklarında zaman aşımı kararı verildiğini anlattı. Saruhan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin benzer davalarla ilgili kararları olduğunu hatırlatarak, mahkemenin bu kararını önce Yargıtay'a götüreceklerini kaydetti. Müdahil avukat, iştirak etmediklerine dair kararın zaman aşımı işletilmesi için yeterli olmadığını vurguladı.

Şimdi gözler Yargıtay'a yapılacak başvuruda, eğer yüksek mahkemede de benzer bir karar verilirse dava AİHM'e gidecek.