Suriye uçağıyla ilgili istihbarat Amerika'dan

Suriye uçağıyla ilgili istihbarat Amerika'dan

Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinden sonra iki ülke arasında bir uçak krizi daha yaşandı. İstihbarat'ın Amerika'dan alındığı sıcak gelişme sonrası Rusya'dan kısa bir açıklama geldi.

ANKARA'DA BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK

İstihbarat ABD'den! Uçakta askeri teknik araç gereçler, silah ya da mühimmat taşındığı yolundaki istihbaratın ABD'den, uçak hareket etmeden önce Ankara'ya iletildiği bilgisi kulislere yansıdı. Hemen Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği, Ulaştırma Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığı ve İstanbul'da bulunan Başbakan Erdoğan'ın ofisi arasında yoğun bir trafik başladı.

TSK ANGAJMAN KURALLARI DEĞİŞMİŞTİ

Mürettebatla birlikte 37 kişiyi taşıyan uçak Türk hava sahasına girdiği andan itibaren, hem Türk jetinin düşürülmesinden sonra değişen TSK angajman kuralları hem de uluslararası hukuk ve BM kararları doğrultusunda izlemeye alındı. İlgili makamlar arasında alınan karar gereğince, uluslararası hukuk kurallarına aykırı olarak askeri kargo taşıyan sivil uçağın indirilmesi konusunda harekete geçildi.

FÜZE MALZEMELERİ BULUNDU

Sivil havacılık kuralları işletilerek uçağa acil iniş yapması yönünde ikazda bulunuldu. Eşzamanlı olarak Ankara Akıncı'daki 4. Ana Jet Üssü'nden kaldırılan iki F-16 savaş jeti havalandı. Türk jetleri uçağı 17.15'te Esenboğa Havalimanı'na indirdikten sonra, yolcular bekleme salonuna alındı. Özel harekat timleri, askeri uzmanlar, emniyet ve Dışişleri yetkilileri ile sivil havacılık uzmanları uçağa geldi. Bu sırada, kimyasal ve biyolojik silah araştırması da yapabilen çok sayıda hassas teknik cihaz da uçağın yanına getirildi. Yapılan aramalar sonrası uçakta füze yapımında kullanılan malzemelerin bulunduğu açıklandı.

RUSYA VE SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Suriye yolcu uçağında askeri malzeme olduğuna dair iddiaları Rusya kabul etmiyor. Öte yandan Rus yetkililerin Türkiye'den olayla ilgili bilgi talep ediyor. Russia Today'a konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Enformasyon Departmanı Başkanı Maria Zakharova, uçaktaki 35 yolcudan 17'sinin Rus olduğunu söyledi. Zakharova, bu yolculardan bazılarının çocuk olduğunu belirtti. Rus diplomatların Esenboğa Havalimanı'na gittiğini belirten Russia Today, Rus Dışişleri'nin Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan da bilgi talep ettiğini bildirdi.

SURİYE: UÇAKTA ASKERİ AMAÇLI YÜK YOK

Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı da, Türkiye'nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili Rus basınına konuştu, "Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi, şikayet hakkımızı kullanacağız" dedi. Geyda Abdüllatif, Türkiye'yi Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu ve insan hakları örgütlerine şikayet edecekleri tehdidinde bulundu, "Türkiye'den uçağın taşıdığı kargonun detaylandırılması konusunda hiçbir talep almadık. Alsaydık buna yanıt verirdik" dedi. Abdüllatif, uçakta askeri amaçlı yük bulunmadığını söyledi. Yolcuların uzun süre uçakta bekletilmesini "insani değil" sözleriyle tanımladı.