Tabipler Odası Haziran ayaklanmasına hazırlanıyor

2013 haziranında başlayan ve Türkiye'de ağaç hassasiyetinden çok daha farklı noktalara giden Gezi eylemlerinin her yıl dönümünde olduğu gibi 2015'teki yıl dönümüne de hazırlıklar sürüyor.

BİBER GAZI YASAKLANSIN SEMPOZYUMU

Hazırlık yapan kuruluşlardan biri de Tabipler Odası. Tabipler Odası, "Biber Gazı Yasaklansın" adlı sempozyumlar vererek 2015 haziranında olası bir eylem silsilesi olması halinde güvenlik güçlerinin sıkacağı biber gazına karşı şimdiden önlem almanın peşinde.

Tabipler Odası Haziran ayaklanmasına hazırlanıyor

Cumhuriyet yazarı Emre Kongar, İstanbul Tabipler Odası'nın Biber Gazı Sempozyumu hakkında bazı bilgiler verdi. Kongar yazısında doktorların söz konusu açıklamasına da yer verdi. İşte o yazının bir bölümü:

"İstanbul Tabip Odası, bugün çok önemli bir bilimsel sempozyum gerçekleştiriyor: Saat 9:30’da İstanbul Tıp Fakültesi'nde Kemal Atay Amfisi’nde "Biber Gazı Yasaklansın Tıbbi Sempozyumu"

Tabip Odası davet mektubunda şöyle diyor: “Üretimi çok eski yıllara dayansa da dünyada yaygın olarak kullanımına 1990’lı yıllarda başlanan biber gazı, ülkemizde neredeyse gündelik bir uygulama halini almış durumda.

"BİBER GAZI DEMEK ÖLÜM DEMEK"

Toplumsal olaylarda kullanımındaki yaygınlık ve özensizliğin insan ölümleri ve ağır yaralanmalara yol açmış olması ve hemen her adli olayda kullanılan araç haline getirilmesi, biber gazını ne yazık ki herkesin her an maruz kalabileceği bir ‘kimyasal madde’ haline getirdi.

"DOKTORLARA GÖREV DÜŞÜYOR"

Dönem dönem yarattığı yaşamsal ve tıbbi sorunlar kullanıldığı olayların politik tartışmaları arasında görünmez hale gelebildi. Ülkemizde son yıllarda başta Gezi süreci olmak üzere her toplumsal olayda binlerce biber gazı fişeği kullanılmış olmasını ve yarattığı ölümcül tıbbi tabloyu dikkate aldığımızda ülkemiz hekimlerine de önemli görevler düştüğü açık.

Biber gazının yarattığı tıbbi tabloları belgelemek, irdelemek ve yaşanan deneyimlerden bilimsel sonuçlar çıkarmak ertelenemez bir sorumluluk olarak önümüzde durmaktadır. Bu sorumluluktan hareketle konunun uzmanlarının sunum yapacağı ve biber gazı maruziyetinin yarattığı sonuçları bizzat gözlemlemiş meslektaşlarımızın deneyimlerinin paylaşılacağı bir bilimsel sempozyum gerçekleştirilecektir.”