Tarihe geçen CHP kurultayları

ENSONHABER.com/DETAY HABER Cumhuriyet Halk Partisi, 5-6 Eylül tarihlerindeki 18. Olağanüstü Kurultay'a hazırlanıyor.

Partinin lideri Kılıçdaroğlu, farklı seslerin çıktığı bir CHP'den "tek sesli" bir CHP'ye geçişin sinyallerini vererek muhalefete gözdağı verirken, alternatif aday Muharrem İnce de partililere iktidar sözü vererek yola çıktı.

Tarihe geçen CHP kurultayları

CHP'NİN HAYATI KURULTAYLA GEÇTİ

12 Eylül 1980 öncesi 24 Kurultay ve 8 olağanüstü kurultay, 12 Eylül 1980 sonrası ise 9 kurultay ve 6 olağanüstü kurultay olmak üzere 33 kurultay ve 14 olağanüstü kurultay gerçekleştiren CHP için kurultayların ne kadar önemli olduğu ortada.

CHP'de son 10 yılda 7 olağanüstü kurultay yapıldı. 12 yıllık AK Parti iktidarı geçtiğimiz haftalarda ilk kez 1. olağanüstü kurultayını yaptığı göz önüne alınırsa, CHP kurultaylarının ne anlama geldiği daha iyi anlaşılır.

CHP'de son 10 yıl içinde yapılan kurultay tarihleri şöyle:

Tarihe geçen CHP kurultayları

RİCKY MARTİN'Lİ KURULTAY

Hatırlanacağı üzere Deniz Baykal, 1998 yılındaki 28. kurultayda sahneye Ricky Martin'in şarkısıyla çıkmıştı.

Dünyaca ünlü şarkıcının La copa de la vida şarkısı çalınırken, sahnenin ortasına uzanan yüksek merdivenin en yukarısındaki duman bulutunun arasında Deniz Baykal belirmişti. Baykal, Ricky Martin'in şarkısı eşliğinde bir eliyle merdivenin tutamacını tutarken, diğer eliyle delegeleri selamlayarak merdivenlerden sahneye inmişti.

Deniz Baykal - Ricky Martin'li kurultay - İZLE

Tarihe geçen CHP kurultayları

Sarıgül'ün Ateş Ünal Erzen'e yumruk attığı anlar - İZLE

1 YIL SONRA AYRILIK: BAYKAL SAĞA ÇARK ETTİ

Bu kurultaydan tam 1 yıl sonra CHP yeni bir yol ayrımına geldi. O dönem Baykal'ın sağ kolu olan Adnan Keskin Baykal'ı sağa çark etmekle suçladı ve yollarını ayırdı.

Tarihe geçen CHP kurultayları

2005'İN OLAYLI KURULTAYI

CHP'de 2005 yılına gelindiğinde ise Baykal'ın rakibi bu kez Mustafa Sarıgül'dü. CHP'den, yolsuzluk gerekçesiyle ihraç edilen Mustafa Sarıgül liderliğe oynamış, Baykal'ın ezici çoğunlukla kazandığı kurultayda büyük bir kavga yaşanmıştı. Mustafa Sarıgül 2005 kurultayında CHP'li Ateş Ünal Erzen'i yumruklamıştı.

Tarihe geçen CHP kurultaylarıBAYKAL KASETİ VE 33. KURULTAY

Daha sonra ise CHP'de kurultay telaşı yine bitmedi. Genel Başkan Deniz Baykal'ın internete düşen bir kasedi üzerine istifa etmesiyle yeni bir kurultay heyecanı başladı.

Grupbaşkanvekili Kılıçdaroğlu görevinden istifa ederek 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayı'nda genel başkanlığa aday oldu ve kazandı. Şimdi ise Kılıçdaroğlu'nun başarısının sorgulandığı CHP'de 5-6 Eylül tarihleri arasında yeni bir kurultay yapılacak.

Haberin hazırlanışında Deha20'den Seval Uysal'ın yazısından yardım alınmıştır.