TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi
AA

tbmm oturma

Muhalefet milletvekilleri tasarı üzerinde konuşmazken, CHP ve HDP milletvekilleri Genel Kurul salonunun ortasına oturarak, alkış ve sloganlarla tepki gösterdiler.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

Muhalefet tasarı ile ilgili itirazlarını sürdürürken, birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, geneli üzerinde gruplar adına konuşacakların isimlerini anons ederek, kürsüye çağırdı. Kimsenin gelmemesi üzerine Bahçekapılı, bu kez şahısları adına konuşmalara geçti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın da kürsüye gelmemesi üzerine Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'i çağırdı. Şahin, kürsüye gelip konuşmaya başladı ancak CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Başkanlık Divanı önüne gelerek Bahçekapılı'ya itirazlarını ifade etti. Bu sırada bazı muhalefet milletvekilleri de oturdukları sıra kapaklarına vurmaya başladı.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

Şahin kısa süren konuşmasını tamamlayarak yerine oturdu. Muhalefetin Divan önünde itirazlarını sürdürmesine Bahçekapılı, "Söz verdim, çağırdım, gelmediniz" diyerek, tasarının geneli üzerinde 20 dakika süreyle soru cevap işlemi yapılacağını söyledi. Bu sırada kürsü önünde itirazlar sürerken Bahçekapılı sisteme geren milletvekillerinin adını okuyarak sorularını sormasını istedi ama ne AK Parti'li ne de muhalefetten hiçbir milletvekili soru sormadı.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

Bahçekapılı, muhalefetin tepkilerini sürdürmesine, "Üç, dört kez çağırdım gelmediniz, sizi bekleyemem, kusura bakmayın" karşılığını verdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önünde yığılma arttı. Kimsenin soru sormaması üzerine Bahçekapılı, İçişleri Bakanı efkan ala'ya, "Buyurun sayın bakan, süreniz 10 dakika" dedi.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

Tartışmaların sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Bahçekapılı, birleşimi yeniden açtığında Ala'ya söz verdi. Ala, "soru olmadığını" belirterek konuşmadı. Bunun üzerine Bahçekapılı, Tasarı'nın geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelerine geçilmesini oyladı. Tasarı'nın maddelerine geçilmesi, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan Tasarı'nın 1. Bölümü üzerinde konuşma yapmak için de muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı. Bahçekapılı, HDP, MHP, CHP'ye grup adına konuşup konuşmayacaklarını sordu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ayağa kalkıp Genel Kurul salonunun ortasına yığılarak Bahçekapılı'ya tepki gösterdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, kürsüye gelerek, tasarının hayırlı olmasını diledi.

TBMM'de milletvekillerinden oturma eylemi

Şahsı adına söz isteyen olmadığını ifade eden Bahçekapılı, soru cevap işlemine geçeceğini söyledi. Milletvekillerinin soru da sormaması üzerine, maddeler üzerindeki önergelerin görüşüleceğini belirten Bahçekapılı, katip üye CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan önergeleri okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Bahçekapılı, kendisi okumaya başladı. CHP'lı Işık'ın yerinden kalkması üzerine AK Parti'li katip üye Bilal Macit oturdu.

YERE OTURUP ALKIŞLARLA SLOGAN ATTILAR

Bu sırada, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak ve Süleyman Çelebi'nin de olduğu bazı HDP ve CHP milletvekilleri, Genel Kurul salonunun ortasına giderek yere oturdu, alkış ve slogan atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bazı milletvekilleri de stenografların oturduğu bölümün sıralarına dayanarak ayakta durdu.

ENGİN ALTAY'DAN AĞIR SÖZLER

TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'Eşkıya ve ahlaksız' tartışması yaşandı.
İç güvenlik paketi görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın yönetim şeklini ağır dille eleştirdi. Söz alarak kürsüye çıkan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'ya sert sözlerle yüklendi. Altay, "Benim gözümde siz TBMM Başkanvekili değilsiniz. Benim nezdimde bir eşkıyasınız. Siz eşkıyasınız. Eşkıya ve ahlaksız tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise, "Çok da umurumdaydı. Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" diye cevap verdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)