Tepedelenli'nin kesik başı bulundu

Tepedelenli'nin kesik başı bulundu

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, ülkesine resmi bir ziyarette bulunan Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan 1822'de Osmanlı'ya isyan ettiği gerekçesiyle idam edilen ve kesilen başı İstanbul'a gönderilen Tepedelenli Ali Paşa'nın kafasının Arnavutluk'a naklini istemişti. Berişa, Osmanlı dönemi ünlü yazarlarından Arnavut asıllı Şemsettin Sami'nin mezarının da ülkesine taşınmasını talep etmişti.

BELEDİYENİN YAPTIĞI ÇALIŞMA İLE ORTAYA ÇIKTI

Tepedelenli Ali Paşa, Yanya Gölü üzerindeki Pandeleimon Manastırı'nda tek kurşunla öldürüldükten sonra başı İstanbul'a getirildi ve saraya gösterildikten sonra Silivirikapı dışındaki bir mezarlığa defnedildi. Türkiye gazetesinin haberine göre, 200 yıldır tarihi bir sır olarak kalan Tepedelenli Ali Paşa'nın kesik başının bulunduğu mezar, Zeytinburnu Belediyesi'nin yaptığı bir proje ile ortaya çıktı. Belediye Başkanı Murat Aydın 2005 yılında 3 bin 500 tarihi mezarın varlığını kayıt altına aldırdı.

KESİK BAŞ AYVALIK MEZARLIĞI'NDA ÇIKTI

Proje koordinatörlüğünü Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Süleyman Berk'in yaptığı ve mezar taşlarının fotoğraflarını ise Başkan Aydın'ın çektiği çalışma iki yılda tamamlandı, ardından tarihi mezarların envanteri “Zamanı Aşan Taşlar” adlı bir kitapta toplandı. Mezarın Silivrikapı dışındaki bir mezarlıkta olduğunun bilindiği, ancak neresi olduğu konusundaki sır perdesinin bir türlü aralanmadığını belirten Süleyman Berk “Kesik başın gömülü olduğu mezarı Ayvalık Mezarlığı'nda bulduk. Seveni, paşaya kavuklu bir mezar taşı yaptırmış” dedi.



Süleyman Berk'in tespit ettiği mezar taşında, “30 seneden fazla Yanya'da görev yapan isyancı Tepedelenli Ali Paşa'nın kellesi gömülüdür” yazıyor. Mezarın yanında paşanın iki oğlu ve bir torunu medfun bulunuyor.