The Economist:Türkiye yol ayrımında
ensonhaber.com

The Economist:Türkiye yol ayrımında

İngiliz Economist dergisinin bu haftaki sayısında Türkiye'de yaklaşan genel seçimle ilgili olarak "Türkiye'nin bir yol ayrımında olduğuna" vurgu yapan bir makale yer aldı. "Erdoğan ve Türkiye için büyük bir an" başlığı kullanılan yazıda, AK Parti hükümetinin dış politikası, ekonomi ve Kürt politikası ayrı başlıklar altında inceleniyor. Makalede, şu ifadeler dikkat çekti:

"TÜRKİYE'YE DEMOKRASİ TEHDİT ALTINDA ELEŞTİRİLERİ YÖNELTİLİYOR"

"Türkiye'ye demokrasinin tehdit altında olduğu eleştirileri yöneltiliyor, ama seçim zamanı sokaklar böyle görünmüyor. Köylerde yüzlerce, kentlerde onbinlerce kişi, siyasilerin konuşmalarını dinlemek için sokaklara iniyor. Ülke [siyasi partilerin] bayraklarıyla bezeli. Son seçimlere katılım oranı %80'in üzerindeydi- ve sık sık sandıkta hile yapıldığı iddiaları ortaya atılsa da- seçimler büyük ölçüde adil.

"HDP MECLİSE GİRMELİ"

Bir tarafta Türkiye'deki karşıtlarını daha da çok ezip, Batılı müttefiklerine daha da çok meydan okuyabilecek güçlü bir otokratik başkan; diğer tarafta ise ülkedeki muhalifleri de içine alacak, ekonomiyi reforme etmeye gönüllü, daha uzlaştırıcı bir hükümet ihtimali var. Bazı Türkler ve Kürtlerin fark ettiği üzere, ikinci yolu kolaylaştırmanın yolu, HDP'nin meclise girmesinden geçiyor"