Tikrit IŞİD'den geri alındı

chelsea.jpg

Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Tikrit kentinin IŞİD'den geri alındığını duyurdu. El Abadi, Tikrit'in IŞİD'den kurtarılmasını "tarihi bir kilometre taşı" olarak tanımladı. El Abadi'nin sözcüsü Rafid Caburi de Irak ordusunun Tikrit kent merkezindeki hükümet binasına Irak bayrağı diktiğini ve kenti temizlemekte olduğunu ifade etti.

SADDAM'IN KENTİ GEÇEN YIL ELE GEÇİRİLMİŞTİ

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tikrit, geçtiğimiz yılın Haziran ayında IŞİD tarafından ele geçirilmişti. Bu yılın Mart ayında Irak ordusu, Şii milislerin de katılımıyla 30 bin kişilik bir güç oluşturmuş ve Tikrit'e bir taarruz başlatmıştı.

TİKRİT BAĞLANTI NOKTASI KONUMUNDA

Bağdat'ın 170 kilometre kuzeyinde yer alan kent, IŞİD'in elindeki Musul ile başkent Bağdat arasında önemli bir bağlantı noktası konumunda. Tikrit savaşı, Musul'a yönelik bir taarruz açısından da test niteliği taşıyordu. ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyon, Tikrit taarruzu sırasında Irak hükümet birliklerine hava saldırılarıyla destek vermişti.

İRAN YARDIMI

Operasyonu, İran Devrim Muhafızları'nın elit bir birimi olan Kudüs Gücü'nün komutanı General Kasım Süleymani koordine etmişti. "Hayalet" general, cephede nadiren görülüyor.