Türkçe bilmeyen HDP'li vekil: Metni önüme koyar okurum

j

Aslen Batmanlı bir Ezidi olan Feleknas Uca, çocukken ailesi ile Avrupa’ya göç etti. Avrupa’da eğitim gören ve Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Uca, Kürtçe'nin yanı sıra Almanca ve İngilizce biliyor.

Uca Türkiye’ye gidip geldiği sırada öğrenmeye çalıştığı Türkçe'yi ise çok az konuşabiliyor. Uca, milletvekili adaylığı sırasında ve seçildikten sonra kürsüde konuşma yapabilmesi için Türkçe öğrenme ihtiyacı ortaya çıkınca pratik yapmaya başladı. Uca, Kürtçe yaptığı konuşmada Milliyet’e şunları söyledi:

"HEM TÜRKÇE HEM ANA DİLDE YEMİN ETSİN"

Ben Türkçe'yi tam konuşamıyorum. Öğrenmeye çalışıyorum. Fakat bu ülkede bir çok dil var, çeşitli kültürler ve kimlikler var. Bu ülkenin demokrasisi için, eşit bir toplum için, Meclis’te herkes kendi rengini ve inancını yaşayabilmeli. Bu konuda bir önerim var. Biri istediğinde, ana dili Kürtçe ise Türkçe'nin yanında Kürtçe de yemin etsin. Ana dili Lazca olan, Süryanice, Arapça, Ermenice olan milletvekilleri Türkçe'nin yanı sıra kendi dillinde yemin etsin. Bu olduğu zaman o Meclis çeşitli kültür, dil ve inançların bahçesi haline gelir.”

"METNİ ÖNÜME BIRAKIP OKURUM"

Türkçe yemin metnini ezberlemediğini dile getiren Uca, “Hayır, ezberlemedim ama önüme bırakıp okurum. Kabul edilir edilmez; önereceğim bir projedir. Parlamento kabul ederse Türkçe'nin yanı sıra yemini Kürtçe de okumak isterim” diye konuştu.

"MECLİS'TE İNANÇ ODALARI KURULSUN"

Uca, inançlara saygı amacıyla TBMM’de ibadetlerini yerine getirmeleri için de, “inanç odaları” yapılmasının demokrasiye katkı sunacağını söyledi.