Türkiye ABD'den THAAD ve Awacs pazarlığında

Türkiye ABD'den THAAD ve Awacs pazarlığında

Suriye krizi nedeniyle sınıra NATO'dan patriot talep eden Türkiye bu güvenlik tedbirinin yetersiz olduğıunun düşünüyor. Arayışlarına devam eden Türkiye'nin hedefi erken vurma özelliğine sahip THAAD ve Avacs erken uyarı sistemi arayışına girdi. ABD ile kıran kırana bir pazarlık yürüten Türkiye her iki uyarı sisteminden birini patriotlarla entegre hale getirip güvenlik riskini en aza indirgemeye çalışıyor.

AWACS 22 YIL ÖNCE TÜRKİYE'YE GÖNDERİLMİŞTİ

Türkiye, NATO'ya yaptığı Patriot başvurusunda, korunması gereken bölgelerin listesini bildirmiş, bu çerçevede 20 Patriot füze bataryası talep etmişti. Ancak NATO, ittifak bünyesinde yalnızca 24 adet batarya olduğu için bu talebin tamamını karşılayamayacağını bildirdi. Türkiye'nin ihtiyacını karşılamak için yeni bir plan gündeme geldi. Buna göre, en riskli alanlar öncelik sırasına göre yeniden listelenecek. Bu risk analizi gözetilerek NATO'nun 8 adet Patriot füze bataryası Türkiye'de konuşlandırılacak. 877 kilometrelik Suriye sınırının etkili bir şekilde korunması için ek önlemler de devreye girecek. 2013 yılında kendi Awacslarına (erken uyarı uçağı) sahip olması hedeflenen Türkiye, bu süreye kadar ABD'nin envanterindeki uçaklardan yararlanacak. Benzer bir koruma sistemi 2003'deki Körfez Savaşı'nda da uygulanmıştı. 10 yıl önceki entegre sistem, Awacs erken uyarı uçakları, 5 Patriot hava savunma bataryası ile kimyasal ve biyolojik savunma ekipmanından oluşuyordu. Awacslar 1990'da Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgal ettiğinde de Türkiye'ye gönderilmişti.

Türkiye ABD'den THAAD ve Awacs pazarlığında

THAAD PATRIOTLARDAN DAHA GELİŞMİŞ BİR FÜZE

Patriotların nereye yerleştirileceği konusunda NATO uzmanlarının incelemeleri sürerken, AK Parti yönetimi, bu kez de, "Suriye'den yönelebilecek tehditler" gerekçesiyle ABD'den THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) istemiyle görüşmelere başladı. THAAD, Patriot'tan daha gelişkin bir füze olarak biliniyor.

Malatya Kürecik'e yerleştirilen ve "füze kalkanı" olarak bilinen radarla uyumlu çalışan ve hedefi çok önceden tespit ederek vurabilen THAAD, 90'lı yılların sonunda Scud füzelerine karşı üretildi. THAAD'larla vurulup imha edilen füzeler serpintileriyle bile hedefine zarar veremiyor.

Suriye'nin elindeki kimyasal silahların hedefi olmaktan çekinen Türkiye, hava savunmasında patriotların yetersiz kalacağını düşünüyor. Çünkü Patriotlar yüksek irtifada kullanılamıyor ve kimyasal serpintileri önlemekte yetersiz kalıyorlar.
Türkiye, bu nedenle, Patriot'ların tamamlayıcısı olarak topraklarında THAAD sisteminin mutlaka kurulmasını talep ediyor.
ABD'nin elindeyse ancak bir adet gezer THAAD sitemi var ve onu da bir süreliğine Türkiye istiyor. ABD, sistemi yine geçici bir süre için Güney Kore'nin de istediğini belirterek, konuyu düşüneceğini açıkladı.

Türkiye ABD'den THAAD ve Awacs pazarlığında

THAAD NEDİR?

TERMİNAL Safhası Yüksek İrtifa Hava Savunması. 1987'de Scud türü kıtalararası balistik füzelere karşı tasarlandı. Uzun yıllar süren testlerin ardından 2008'de Amerikan Kara Kuvvetleri'nin envanterine girdi. Üretici firması Lockheed Martin. Bir THAAD bataryasında 24 füze, üç fırlatıcı, bir ateşleme merkezi bulunuyor. Buna Kürecik'e yerleştirilen X bandı türü radar da dahil. Herbir bataryanın toplam maliyeti 310 milyon dolar. 6.27 metre uzunluğundaki füzelerin 200 km menzili var. Füze savunma sistemi olarak, sadece 20 km menzili olan, NATO'nun Türkiye'ye konuşlandıracağı Patriotların bir üst aşaması.
Ayrıca radar avantajıyla, hedefi çok önce saptayıp harekete geçebiliyor ve 150 km'lik irtifa özelliğiyle saldırı füzesini atmosfer dışında imha edip serpinti riskini ortadan kaldırabiliyor. Suriye'nin elindeki kimyasal silahlara karşı en son üç hafta önce Körfez ülkeleri Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri de ABD'den THAAD sistemi talep etmişti. Bu iki ülkenin ABD'den satın almak istediği, ancak satımı ABD Kongresi'nin onayına bağlı olan sistemin toplam maliyetinin ise 7.6 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.