Türkiye'de güzel şeyler oluyor
ensonhaber.com

fa

Borsa İstanbul, 100% Yerli ve Milli Türk Firması Enqura Bilgi Teknoloji’lerinin geliştirdiği, Blockchain alt yapısını elektronik başvuru sistemi'nde devreye aldı. Bu çözümle Borsa İstanbul, Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul’un müşteri veri tabanında yer alan bilgiler ve dokümanlar senkron hale getirilirken, güvenlik alt yapısı da Blockchain tabanlı oldu.

YURT DIŞINDAN DÖVİZLE PROGRAM İTHAL ETME DÖNEMİ ARTIK SONA ERİYOR

Türkiye’de ilklere imza atan Enqura Bilgi Teknolojileri bir ar-ge ve inovasyon şirketi. Bankalar, kamu ve genel sektörde inovatif projelere imza atıyorlar. Enqura’nın, yakın zamandaki hedeflerden biri Blockchain tabanlı yeni bir vadeli ödeme sistemini yeni bir bankacılık ürünü olarak hayata geçirmek. Bu konuda kamu ve özel bankalarla çalışmalar devam ediyor. Bir diğeri ise tek ATM üzerinde birçok bankanın hizmet vermesini sağlayarak ATM’lerdeki atıl para israfının önüne geçmek.

TÜRKİYE'NİN ŞİRKETLERİ ARTIK MİLLİ YAZILIMLARI TERCİH EDİYOR, TÜRKİYE'NİN DÖVİZİ TÜRKİYE'DE KALIYOR

Sahip oldukları yazılım teknolojileri ile ülkemiz için üretmek ve fayda sağlamanın tek tutkuları olduğunu belirten Enqura kurucu ortağı Metin Karabiber, ülkemiz mühendislerine destek ve güven ile birlikte yurt dışından ithal edilen yazılımların ikamelerinin de büyük oranda orta vadede tamamlanacağına inandığını belirtiyor.

Enqura’dan Metin Karabiber, Emre Özer ve Mustafa El Aliwat ile En Son Haber teknoloji servisi olarak yaptığımız harikulade ve geleceğe ışık tutan özel söyleşinin detayları oldukça ilgi çekici...

Türkiye'de güzel şeyler oluyor

VERİ TABANINA BİLGİ GİRİŞİNDEKİ OLASI HATALARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Borsa İstanbul’daki Blockchain projesinden kısaca bahseden ekip, "Blockchain teknolojisi kapsamında dünyada birçok farklı senaryo üzerinde çalışılırken, Türkiye'de finans kurumları arasındaki iş akışlarında kullanılan ilk Blockchain projesini Borsa İstanbul’da hayata geçirdik. Blockchain tabanlı çözümle Borsa İstanbul, Takas İstanbul ve Merkezi Kayıt İstanbul’un elektronik başvuruya ait müşteri veri tabanında yer alan bilgiler senkronize hale getirildi. Know Your Customer (KYC) konsepti ile hazırlanan projede, belirtilen veri tabanına yeni müşteri bilgisi eklenmesi, mevcut bilgilerin değiştirilmesi ve doküman yönetimi Blockchain ağı üzerinden gerçekleştirilecek. Böylece veri tabanına bilgi girişindeki olası hataların önüne geçilerek hızlı, güvenilir ve şeffaf bir platformun oluşması sağlandı. Güvenlik altyapısı olarak Blockchain zinciri kullanılan uygulamanın teknik altyapısı, daha önce alışılmış Blockchain örneklerine göre çok yüksek sayıda işlem gerçekleştirebilmekte. Borsa İstanbul bu alt yapı üzerinden yeni projelerini hayata geçirebilecek. " ifadelerini kullandı.

"PEK ÇOK İLKİ HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Şirketin başka ilklere de imza attığını belirten ekip, "Enqura olarak ülkemizde pek çok ilkleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Öncelikle mühendislerimizin ürettiği yazılımlarla şu ana kadar pek çok dışa bağımlı olduğumuz yazılımı ikame ettik. Bunlardan biri mobil güvenlik çözümümüz. Kamu ve özel sektörde pek çok mobil Uygulama hayata geçirdik ve bunlar üst düzey mobil güvenlik alt yapısına sahip. Şimdi ise firmaların mevcut uygulamalarında yurt dışı firmalardan aldıkları mobil güvenlik alt yapısını çözümümüzle değiştiriyoruz. Bir diğeri ATM’lerde birden fazla bankanın görsel deneyimini sunabilen ve böylece bir ATM’de çok sayıda banka uygulamasını müşteriye sunan çok bankalı (multibank) ATM yazılımını geliştirdik. Yurt dışında kullanılan çözümü şu anda ülkemizin köklü kurumları değerlendiriyor. Özellikle ATM’lerde atıl olarak duran paranın ekonomiye kazandırılması adına önemli bir proje olduğunu düşünüyoruz. Yapay zeka alt yapımız dünyanın en büyük otomobil devinde hizmete sunulmak üzere. Yine ülkemizde bizi tercih eden müşterilerimizle çalışmalarımız sürüyor. Blockchain bazlı olarak ülkemizin vadeli ödeme sisteminin yapısal problemini çözebilecek bir projemiz var. Şu anda yazılımları büyük oranda bitti ve yeni ürün olarak müşteriye çıkmak isteyen bankalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bu sistem sayesinde vadeli ticaretin ülkemizde güvenli bir platforma taşınmasını sağlayacağız." dedi.

Türkiye'de güzel şeyler oluyor

ŞİRKET YAZILIM İHRACI DA YAPIYOR

Şirket ayrıca yazılım ihracı yapıyor. Konuyla ilgili olarak da detay veren ekip, "Enqura olarak yazılım ürünlerimizden, mobil Bankacılık, internet bankacılığı, Omni Channel, ATM ve VTM, Yapay Zeka, Blockchain ürünlerimizi iş ortaklarımızla yurt dışı pazarına sunuyoruz. En önemli başarımız 12 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir bankada dijital bankacılık ürünlerimizin seçilmiş olması. Şu anda ihracat oranımız hayallerimize göre çok düşük seviyede. Bu oranı arttırmak için bizden ürün alıp yerel olarak konumlandırmaları üzerine iş ortaklığı anlaşmalarımızın sayısını arttırmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.

TECRÜBELİ VE TUTKULU BİR EKİP

Başarılarının sırrı için ise, "Birincisi çok tecrübeli ve tutkulu bir ekibe sahibiz. İkincisi müşteri Memnuniyeti konusunda çok ısrarcıyız. Enqura ve Mayasoft satış kadrolarına sahip ama mevcut müşterilerimizin referansları yeni müşterilerimizin kazanmasında en önemli etken olmaya devam ediyor. Bunun da böyle devam etmesi noktasında çalışıyoruz. Üretmekten, ürettiklerimizi faydaya çevirmekten ve ülkemize faydalı olmaktan memnuniyet duyuyoruz." dedi.

En Son Haber olarak, Enqura'ya ve bu projede emeği geçen, katkısı olan tüm çalışanlarına ve iş ortaklarına içtenlikle başarılar diliyoruz. Allah yolunuzu açık etsin...