Türkiye'den İsrail'e uyarı
AA

Türkiye'den İsrail'e uyarı

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İsrail, Kudüs'ün statüsünü ve huzurunu hedef alan, hukuka aykırı eylemlerine derhal son vermelidir" denildi.

Açıklamada, İsrail'in eylül ayından itibaren Harem-i Şerif'e yönelik tek taraflı ve statükoya aykırı uygulamalarını yoğunlaştırmasıyla başlayan gerginliğin, karşılıklı can kayıplarıyla tırmanmasından duyulan kaygının derinleştiği ifade edildi.

Hiçbir gerekçeyle Filistinlilerin Harem-i Şerif de dahil Kudüs eski şehre girişlerinin engellenmesinin kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçası olan Doğu Kudüs'ün işgalinin ortaya çıkardığı sonuçlar, alınan keyfi önlemler için mazeret teşkil edemez" ifadesine yer verildi.

Yahudilerin dini günleri nedeniyle Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girmesinin, İsrail tarafından bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 Eylül'den beri Kudüs başta olmak üzere Filistin'in farklı kentlerinde gerilim yaşanıyor. İsrail polisi, pazar akşamından beri Aksa'ya 50 yaş altı Müslüman erkeklerin girmesine izin vermiyor.

Bölgede İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla neticeleniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)