Türkiye'nin doğurganlık hızı araştırması

Türkiye'nin doğurganlık hızı araştırması

Başbakan Erdoğan katıldığı bir çok nikah töreninde gelin ve damata en az üç çocuk doğurmaları yönünde telkinde bulunurken son dönemde '3 de yetmez artık Allah ne verdiyse' çıkışıyla Türkiye nüfusunun düşmemesi gerektiğini savunuyor.

BATI BÖLGELERDE DOĞURGANLIK EN DÜŞÜK SEVİYEDE

TUİK'in yeni açıklanan verilerine göre, 2011 yılında ülkemizde 1 milyon 237 bin 172 bebek dünyaya gelirken bebeklerin bölgesel dağılımı büyük değişkenlik gösteriyor. Türkiye genelinde aileler ortalama iki çocuk dünyaya getirirken Batı illerinde, mesela Batı Marmara'da 1.5, yani aile başına 1-2 çocuğa kadar iniyor.

EN YÜKSEK GÜNEYDOĞU'DA

Güneydoğu'da 3.4'e, yani aile başına 3-4 çocuğa kadar yükseliyor. Prof. Murat Özgür'ün “Türkiye'de Toplam Doğurganlık Hızının Mekânsal Dağılımı” konulu araştırmasında dikkat çekici rakamlar var. Araştırmaya göre, Şanlıurfa (4.40), Diyarbakır (3.75) ve Gaziantep'te (3.64) bile Türkiye'nin şehirsel yerleşmelerindeki doğurganlık ortalamasının(2.20) çok üzerinde değerlerle karşılaşılmakta.

EN DÜŞÜK İZMİR'DE

Ege şehirsel alanlarında Türkiye'nin doğum hızı, 1.80'e, İzmir metropolünde 1.6'ya, Marmara Bölgesi kasaba ve şehirlerinde 1.85'e gerilemiş durumda. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, kırsal nüfus toplam doğurganlık hızında, kadın başına 4.80 çocuk değeriyle en yüksek hıza sahip bölge unvanını elinde bulundururken, Doğu Anadolu Bölgesi onu izlemekte, üçüncü sırayı bu defa Orta Anadolu kırsal alanları almaktadır.

Türkiye'nin doğurganlık hızı araştırması

Karadeniz, Akdeniz, Ege şeklinde devam eden sıralamada Marmara Bölgesi kırsal alanlarında doğurganlık hızı 2.03'e gerilemekte 1970'li yıllarda doğurganlık hızının yüzde 6 civarında olduğu Güneydoğu'da bu oran 2000 yılında 4.32, 2011 yılında ise 3.41'e geriledi.