Türkiye'ye sığınan Ezidiler: Peşmerge bizden önce kaçtı

ezidiler

32 binden fazla ailenin Sincar Dağı'na sığındığı belirtilirken, 100'ün üzerinde yaşlı ve çocuk açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti. Ezidiler, yardım çağrısı yaparken IŞİD'in 500'den fazla Ezidi'yi öldürdüğü, 500 kadını da kaçırdığı belirtildi.

PEŞMERGE BİZDEN ÖNCE KAÇTI

IŞİD saldırılarından kaçarak, Türkiye'ye sığınan Ezidiler'den Hıdır Şıngari "IŞİD'in saldıracağı haberini alır almaz KDP Peşmerge yetkilileriyle görüşerek bizlere silah vermelerini istedik. Peşmergeler bizleri savunacaklarını söyleyerek bize silah vermediler. Sabah 05.00'e kadar uyumadan güvenliğimizi kendi imkanlarımızla sağlamaya çalıştık. Ancak Peşmerge askerlerinin çekildiğini duyunca Şengal Dağı'na kaçmak zorunda kaldık. Ertesi sabah IŞİD Şengal çevresindeki bütün köyleri ele geçirdi.

EZİDİ Mİ YEZİDİ Mİ

Yaygın olarak Yezidi olarak bilinen halkın isminin doğrusu Ezidi. Ezidiler, kendilerini Ezda diye tanıtıyorlar. Ez, Kürtçede ben, Da ise vermek, yapmak, oluşturmak anlamında kullanılıyor. Böylece Ezda, yaratılan, var edilen anlamına geliyor. Ezidiler, Hazreti Muhammed ve Ehl-i Beyt düşmanlığıyla bilinen Muaviye'nin oğlu Yezit'in soyundan gelen kişiler olarak algılandıkları için kendilerine Yezidi denilmesine karşı çıkıyor. Ezidilik inancı ile Yezit arasında bir bağ bulunmuyor.