Van'a yardım yağmuru

Van'a yardım yağmuru

Kızılay ve diğer yardım organizasyonlarının çağrıları, televizyon ve sosyal medya aracılığıyla duyurulan yardım taleplerinin ardından hızla harekete geçen şirketler yardım malzemesi taşıyan çok sayıda TIR'ı bölgeye gönderiyor.

İşte yardımlardan bazıları...

ÖZEL UÇAKLAR KURTARMA EKİBİ TAŞIDI

Kurtarma ekiplerinin bir an önce bölgeye ulaşması için işadamları kendi uçaklarını da devreye soktu. Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet özel uçağını Yapı Kredi Arama Kurtarma Timi (YAKUT) için tahsis etti. Kimse Yok Mu Derneği'nce yapılan açıklamada da İstanbul'dan kalkan iki özel uçak sayesinde 1.000 çadır, 1200 battaniye, 500 adet kışlık giysi, çocuk maması, gıda ve ilaç yardımının depremzedelere ulaştırıldığı açıklandı.

HAVAYOLU ŞİRKETLERİ EK SEFER KOYDU

- Ek seferler koyacağını açıklayan Anadolujet, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bölgeye yiyecek ve içecek taşıyor.
- Depremin yaşandığı ilk gün Van'dan 140 yolcu ve 3 bebeği ücretsiz olarak İstanbul'a getiren Türk Hava Yolları, ek seferler de düzenliyor. Ek sefer düzenleyen şirketler arasında Pegasus da yer alıyor. Yoğun talep nedeniyle bilet fiyatlarının 300 TL'yi aşmasının ardından THY Başkanı Hamdi Topçu, twitter üzerinden yaptığı açıklamada THY ve SunExpress'in sabit bilet uygulamasına geçtiğini açıkladı.
- Metro Holding, bağlı kuruluşlardan biri olan Van Et, 5 bin kilo et ve şarküteri ürünü bağışladı. Ayrıca, iki gün depremzede yakınlarını Van'a ücretsiz olarak taşıyacakları açıklandı.

İLETİŞİMCİLER BÖLGEDE

- Turkcell ön ödemeli müşterilerinin acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 1 aylık ücretsiz 100 dakika ve 100 kısa mesaj (SMS) yüklediğini açıkladı.
- Turkcell Superonline, Van'daki abonelerine internet erişiminin yıl sonuna kadar ücretsiz olarak sunacak.
- Türk Telekom ev ve iş telefonlarından 23 ve 24 Ekim 2011 tarihlerinde yapılan aramalardan ücret almayacak. Ankesörlü telefonlar da ücretsiz olacak.
- Abonelerine ücretsiz konuşma olanağı sağlayan Vodafone Türkiye, dün sabah su ve battaniye dolu bir TIR'ın, Van'a hareket ettiğini açıkladı.
- TTNET, bölgede internet erişim merkezi kuracak. Deprem bölgesinde bulunan WiFi noktalarından 3 ay bedava internet hizmeti sunacak olan TTNET, borcundan dolayı kapalı olan hatları hizmete açacak.
- Avea da bölgedeki abonelerinin kapalı hatlarını görüşmeye açtı ve ücretsiz dakika ile SMS yükledi.

TOBB KONVOYU YOLDA

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği 2 TIR dolusu 8 bin 557 adet battaniye, 4 TIR içme suyu ve 400 adet katalitik sobadan oluşan yardım malzemesini bölgeye ulaştıracağını açıkladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Kayıpların en aza indirilmesi için ve yaraların en kısa sürede sarılabilmesi için 74 milyon yine tek yürek olacağız. Bu acıların karşısında birbirimize daha sıkı sarılacağız' dedi.
- Birleşmiş Markalar Derneği Van ve ilçelerinde 11 bin çocuğun giydirileceğini açıkladı.
- İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği bölgeye günlük 20 bin kişilik hazır kumanya ulaştıracak.
- Ford Otosan, deprem bölgesine arama kurtarma ekibi yolladı. Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği OYDER, Türkiye genelindeki 1200 üyesiyle yardım kampanyası başlattı.

KREDİLER ERTELENDİ

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Van'da depremden zarar gören çiftçilerden, Ziraat Bankası ile Halk Bankası'na borçlu olanlara kolaylık gösterileceğini bildirdi.
- Akbank, Yapı Kredi ve Garanti, Van ve Erciş'teki deprem mağduru müşterilerinin kredi taksit ve ödemelerini 3 ay erteleyecek.
- Şekerbank, Van ve Erciş'teki bireysel, esnaf ve tarım müşterilerinin kredi taksitleri ile kredi kartı ödemelerini faizsiz olarak 3 ay erteledi.
- HSBC de ödemeleri ertelerken, TBB üyelerini depremzedelere kolaylık sağlamaya çağırdı.

DEMİRÖREN'DEN OKUL

- Beşiktaş Kulübü Başkanı ve Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yıldırım Demirören, Van'da yıkılan 6 katlı öğrenci yurdunu yeniden yapacak.
- Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu ise 'Tüm olanaklarım hazırda bekliyor, ne istenirse yapacağım, hedefim kalıcı yardımlar yapmak'dedi.

MİGROS'UN TIRI ULAŞTI

- Migros acil ihtiyaç olan su, meyve suyu, peynir ve kahvaltılık, hazır çorba, bebek bezi gibi ürünlerin içinde bulunduğu bir TIR'ı dün saat 03.30 itibariyle Erzurumdan yola çıkardı. Gün içinde hareket eden araçta ise kek, bisküvi, bebek maması gibi hazır tüketilebilecek ürünler bulunuyor.
- Markafoni, önceki gün akşam bölgeye 20 bin giysi göndereceğini açıkladı.
- Marmara Forum Alışveriş Merkezi ise Yurtiçi Kargo ile deprem bölgesine yardım TIR'ı gönderecek.

KARGOLAR ÜCRETSİZ

- Yurtiçi, MNG Kargo, Aras Kargo ve PTT, yurdun her yanından deprem bölgesine gönderilecek kolileri ücretsiz taşıyacağını açıkladı.
- Teknosa, soğuk hava koşullarında çok önemli olan ısıtıcı gönderdi. Şirket ilk etapta 1000 adet ısıtıcıyı bölgeye ulaştıracak.
- Toshiba, Van'a 220 bin dolar bağışta bulunacağını açıkladı. Japonya merkez ofisinden yapılan açıklamada, başsağlığı da dilendi.