VEDAŞ tek düğme ile kaçak elektriği kesti
Ajanslar

vedaş

ICSG 4.Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı’nın ilk günü oldukça ilginç bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

TEK DÜĞME İLE KAÇAK ELEKTRİĞİ KESTİ

Vangölü Elektrik Dağıtım AŞ Genel Koordinatörü Osman Akyol'un sunumunun ardından saat 17.00’da Van ile canlı bağlantı kurularak uzaktan sistem ile bölgedeki kaçak elektrikler tek düğme ile kapatıldı.

KAYIP-KAÇAK ORANI YÜZDE 65'TEN YÜZDE 15'E İNDİ

VEDAŞ Genel Koordinatörü Osman Akyol, projeyi dağıtım bölgeleri ile kayıp kaçak oranı açısından benzerlik gösteren Gevaş ilçesinde gerçekleştirdiklerini belirterek, proje sırasında bazı engellerle karşılaştıklarını ancak yerel yönetimin desteğiyle projeyi gerçekleştirebildiklerini ifade ettti. Akyol, projeyle ilçedeki kayıp-kaçak oranını yüzde 65’ten yüzde 15’e indirdiklerini de sözlerine ekledi.

KAÇAK ELEKTRİĞİN YÜKSEK OLDUĞU BÖLGE

Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu VEDAŞ dağıtım bölgesinde elektrik hatları üzerinden haberleşmek suretiyle elektrik şebekesini kontrol eden ileri PLC teknolojisi kullanılmaya başlanıyor.

Proje öncesi %65’ler olan kayıp kaçak oranı %15’lere düşürüldü, arıza sayıları ciddi oranda azaltıldı ve enerji kalitesi daha üst seviyelere taşınıyor. Uzaktan açma kesme özelliği olan sayaçlar, elektrik direklerine takılarak tüm tüketiciler anlık olarak uzaktan takip ediliyor. Bu proje ile orta ve uzun vadede son tüketici tarifelerine düşüş yönünde olumlu etki yaratarak ve elektrik enerjisinin daha verimli dağıtımının yapılmasını sağlayarak ülke ekonomisine ciddi katma değer sağlayacak.