Volkswagen'de suçlu yönetici avı başladı

3

Egzoz gazı değerlerini gerçek salınımdan düşük göstermek amacıyla dizel motorlu araçlara yasak bilgisayar programı yükleyen VW’de suçlu kim araştırması başladı.

Şirket içinde yoğun bir soruşturma yürütülüyor. Motor geliştirme ve egzoz bölümündeki bir çok çalışanın ifadeleri alınıyor ve raporlar hazırlanıyor. Soruşturma sonucu, hileli bilgisayar programında parmağı bulunduğu şüphesiyle bir çok yönetici zorunlu izne gönderildi.

ZORUNLU İZNE GÖNDERİLDİLER

Bunların başında Ar-Ge Bölümü Başkanı Heinz Jakob Neusser geliyor. Neusser, hileli bilgisayar yazılımının yasak olduğunu 2011 yılında yönetime ihbar eden şirket içindeki teknisyenin ifadesi üzerine zorunlu izne gönderildi. Teknisyenin, Neusser’i ihbarını ciddiye almamakla suçladığı bildirildi.

Zorunlu izne gönderilen öteki yöneticiler ise ya hileli yazılıma katılmak ya da haberi olduğu halde müdahale etmemekle suçlanıyor. İzne gönderilen diğer yöneticiler ise motor geliştirme ve egzoz bölümünden.

AYDINLANMA SÜRECİ BAŞLIYOR

VW’nin 5 kişilik Yönetim Kurulu skandalın suçlularını bulmak için yeni CEO’su Matthias Müeller başkanlığında dün toplandı. Toplantıya ilk ara rapor sunuldu. VW yönetimi sorumluları bulmak için, “Yoğun bir aydınlatma süreci” başlattıklarını açıkladı.

Hileli yazılım programına 2005 ve 2008 yıllarında VW’nin Wolfsburg’taki merkezinde motor geliştirme bölümünde karar verildiği sanılıyor. VW denetleme kurulu üyesi ve Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi Bakanı Olaf Lies, hileli yazılımla suç işleyen sorumlu yöneticilerin yargı önünde hesap vermeleri gerektiğini söyledi.

BAŞKAN BİLİYORDU

Alman Çevre Yardım Kuruluşu (DUH) Müdürü Jürgen Resch, istifa eden VW yönetim kurulu eski başkanı Martin Winterkorn’un skandaldan önceden haberi olduğunu söyledi. Berlin’de görev yapan yabancı gazetecilerin toplantısında konuşan Jürgen Resch şöyle dedi: “Daha skandalın başındayız. Skandal şimdilik sadece VW’yi kapsıyor. Ama buna diğer otomobil şirketleri de girecek. Egzoz gazı değerleriyle oynandığını Winterkorn biliyordu. ABD bir yıl önce test sonuçlarını VW’ye yazarak, açıklama istedi. VW yönetimi ve Winterkorn bunu ciddiye almadı.”