Yenzede Kahtalı Mıçı yine kaybetti

Yenzede Kahtalı Mıçı yine kaybetti

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, uyguladığı para politikasıyla Türkiye'deki 'yenzedeler'in de derdine derman olmaya başladı. Japonya'nın bir süredir uyguladığı parasal genişleme politikasıyla birlikte Japon Yeni dolar karşısında hızla değer kaybetmeye devam ederken bu kayıp yılbaşından bu yana yüzde 15'lere ulaştı.

YEN DEĞER KAYBEDİYOR

Bir ara 75'lere kadar inen yen/dolar paritesi yeniden 100 seviyelerini aşarken, cuma akşamı G-20 ülkelerinden de Japonya'nın piyasalara yüksek miktarda likidite sağlayan yeni para politikasına tam destek gelince önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yendeki değer kaybının hızlanacağı beklentilerini doruğa çıkardı.

YENZEDELER SEVİNDİ

Bu duruma en çok sevinen ise hiç kuşkusuz 2008 yılında Japon Yeni'yle konut kredisi kullanan ancak daha sonra kurun aşırı artması nedeni ile mağdur olan 'yenzedeler' oldu. İsviçre Frangı cinsi kredi alanlarla birlikte sayıları 200 bine ulaşan 'yenzedeler' 2008'in ikinci yarısı itibarıyla yıllardır stabil seyreden Japon Yeni'nin dolar karşısında 120'lerden 75 seviyelerine inmesi ve 100 Japon Yeni'nin 1.08 TL seviyelerinden 2.54 TL seviyelerine çıkması ile adeta perişan olmuştu.

DUALARI KABUL OLDU

Habertürk'ün haberine göre; Yenzedelerin bir kısmı fırsatını bulup borçlanmada TL'ye dönüş yapmıştı. Ancak 10 yıl vadeli kredi alanların büyük çoğunluğu da borçlarının büyük kısmını son 3 yıla öteleyerek yeniden yapılandırmaya gitmiş ve Japon Yeni'nin yeniden değer kaybetmesi için dua etmeye başlamışlardı. Yenzedelerin bu duası, Japon Merkez Bankası'nın politikalarıyla adeta kabul oldu ve yen jet hızıyla düşerken 'yenzedeler' de biraz olsun nefes aldı.

KAHTALI MIÇI YİNE KAYBETTİ

'Kahtalı Mıçı' olarak tanınan ve eşinin 'depresyonda' dediği türkücü Mustafa Aslan 6 ay önce kredisini TL'ye çevirince değer kaybından yine yararlanamadı.

''PSİKOLOJİM BOZULDU'' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Mıçı 10 aydan beri büyük bir depresyon geçirdiğini itiraf etmişti. Tedavi gördüğünü ve ilaç kullandığını belirten Mıçı, hastaneye yattığını ve tedavisinin devam ettiğini söylemişti. Mıçı, içinde bulunduğu durumu şöyle anlatmıştı: " Bazı olaylarla karşılaşıyorsunuz, moraliniz bozuluyor, olmuyor. Hastaneye yatmaya karar verdim. Özel bir hastanede bir süre tedavi gördüm. Hastaneden çıktım. Kontrole gideceğim. İnşallah bu tedaviden sonra kendime gelirim. Psikolojim çok bozuldu"