Yiğit Bulut: Merkez Bankası faizi daraltabilir
Ajanslar

Canlı yayından konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, Merkez Bankası'nın faiz politikasıyla ilgili açıklamalarda bulundu:

"YENİ BAŞKAN FAİZİ 50-75 BAZ PUAN ARASINDA DARALTABİLİR"

"Artık Türkiye faiz arttırmalı diyen İngiliz Alman kurumları bile bu sabah itibarıyla TCMB'nin bandı 50 baz puan aşağı çekmeli demeye başladı. Görünen köy kılavuz istemez. Çetinkaya'nın işe önümüzdeki toplantıda 50- 75 baz puan arasında üst bandı daraltarak başlayabileceğini düşünüyorum"

YENİ BAŞKAN YARIN GÖREVE BAŞLIYOR

Merkez Bankası Başkanlığı'na 19 Nisan'dan geçerli olacak şekilde Murat Çetinkaya'nın atanmasına dair kararname dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Görev süresi 19 Nisan'da dolacak olan TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın yerine Başkan Yardımcısı  Murat Çetinkaya'nın atanmasına dair kararname geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısı sırasında imzalanmıştı.

PİYASA İNDİRİM TAHMİN EDİYOR

21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre enflasyondaki düşüşün yanı sıra gelişmekte olan piyasalar lehine seyreden global koşulların da desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyor. Ankete katılan 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyor.

13 MART'TA İLK DEFA İNDİRİM OLMUŞTU

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, Mart'ta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puanlık indirimle yüzde 10.50 seviyesine çekmişti.

Bulut konuşmasında ayrıca dolar/TL'nin bu hafta faiz indirimi ile birlikte 2.85-2.90 bandında hareketler olabileceğini ancak 2.92 bandının üzerinde kalıcı olmadığı sürece yine 2.80'lere döneceğini belirtti.