Yunanistan Türkiye korkusuyla borca girdi
Ajanslar

yunanistan

Borç batağı içindeki Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras’ın gizlice imzaladığı uçak yenileme anlaşmasına tepkiler büyüyor.

UÇAK MODERNİZASYONU İÇİN 500 MİLYON EURO

Yarın ülkesinin Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borcunun 450 milyon euroluk taksidini ödemesi gereken Çipras’ın, 2009’da emekliye ayrılan Yunan Donanması’na ait 5 adet P-3 Orion tipi uçağın modernizasyonu için üretici Lockheed Martin firmasıyla 500 milyon euroluk bir anlaşma imzaladığı ortaya çıkmıştı.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

15 Mart’ta Dış İlişkiler ve Savunma Konseyi’nce onaylanan anlaşmaya, Başbakan Çipras’ın dışında Savunma Bakanı Panos Kammenos da imza atmıştı.

Mali kriz nedeniyle maaşların ödenemediği, kamu hizmetlerinin düzgün verilemediği ülkede 500 milyon euronun 5 uçak için harcanmasına tepki gösteren muhalefet partileri, hükümetten konuya ilişkin resmi açıklama istedi.

"TÜRK UÇAKLARA İZİN VEREMEZDİK"

Eleştirilere cevap veren Savunma Bakanı Kammenos ise, uçakların modernizasyonunu Genelkurmay Başkanlığı’nın talep ettiğini söyledi. Kammenos, ''Biz de imzaladık, Türk uçaklarının Ege üzerinde arama-kurtarma faaliyetleri için uçmalarına izin veremezdik'' diye konuştu.

Amerikan Donanması’nın 1960’larda kullanmaya başladığı P-3 Orion model 4 motorlu uçaklar, denizaltılara karşı ya da açık denizde izleme faaliyetlerinde kullanılıyor. Lockheed Martin firmasınca üretilen uçağın fiyatı yaklaşık 36 milyon dolar.