Zekeriya Öz mahkemeye yazılı savunma sundu
Ajanslar

Zekeriya Öz mahkemeye yazılı savunma sundu

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) görevden uzaklaştırılan Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde "hakaret ve tehditte bulunduğu'' iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında, talimatla ifadesinin alınacağı mahkemeye yazılı savunma sundu.

DURUŞMAYA KATILMADI

Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen talimat duruşmasına, sanık Zekeriya Öz ve avukatı katılmadı.

Mahkeme heyeti, sanık Öz'e duruşma gününü bildiren davetiyenin tebliğ edildiğinin anlaşıldığını, Öz'ün daha önceden Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde kimlik tespitinin yapıldığı ve yazılı savunmasını sunmak için süre istediğini belirttiğini tutanağa geçirdi.

Sanık Zekeriya Öz ve avukatı İsmail Yanar'ın, Nöbetçi Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla yazılı savunma verdiğini kaydeden mahkeme, yazılı savunmaların davanın esas mahkemesi olan Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

8 SAYFALIK YAZILI SAVUNMA

Zekeriya Öz, Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na sunulmak üzere, Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 8 sayfalık yazılı savunmasında, 16 ve 22 Temmuz 2014 tarihlerinde Twitter üzerinden yazdığı mesajlar nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde "hakaret ve tehditte bulunduğu'' iddiasıyla hakkında dava açıldığını anımsattı.

Savunmasında, iddianamede yer alan hakaret ve tehdit içerikli olduğu iddia edilen sözlerine de yer veren Öz, "Ancak bu sözleri şikayetçiye yönelik olarak söylediğimin nasıl anlaşıldığına ilişkin bir açıklama yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

KİŞİ ADI ZİKREDİLMEDİĞİNİ SAVUNDU

Öz, şikayete konu edilen hiçbir yazısında kişi adı zikredilmediğini savunarak, şunları kaydetti: "Hiç kimse hedef gösterilerek hakaret ve tehdit edilmemiştir. Paylaşımlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, başta ülkemizi ve tüm dünyayı ilgilendiren siyasi ve sosyal konularda, var olan sosyal sorunlarla ilgili güncel ve devam eden kamusal tartışmalara katkı niteliğinde eleştiri oldukları görülecektir."

"ÜZERİNE ALMASI ÜZÜCÜDÜR"

Twitter hesabında hakaret ve kötü söz kullanılmamasına ilişkin uyarılarının yer aldığını aktaran Öz, "Şikayete konu edilen yazıların hiçbirinde, kişi adı zikredilerek tehdit sözleri sarf edilmemiştir. Kaldı ki tehdit olarak nitelendirilen cümle, tarihsel bir gerçekliği ifade etmektedir. Şikayetçiye yönelik bir saldırı yapılacağından, kendisine zarar verileceğinden, böyle bir saldırının tarafımca yapılacağından bahsedilmemiştir. Tehdit isnadına konu eylemin tarafımca gerçekleştirilme imkan ve ihtimali hiç yoktur. Kendisinin isminin zikredilmemesi ve ima bile edilmemesine rağmen, 'Diktatörlük' kelimesinin muhatabı olarak kendisini kabul ederek üzerine alması üzücüdür" ifadelerini kullandı.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Öz, yazılı savunmasının sonuç ve talep bölümünde ise tweetlere konu edilen paylaşımlarının güncel konulara ait düşünce açıklamaları olduğunu ileri sürerek, yargılama sonucunda hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.