Vergi kayıp ve kaçağına yeni denetim: POS cihazlarıyla yapılan tahsilatlar radarda
AA

Fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve haksız kazanç gelir elde etmeye yönelik kayıt dışı işlemleri ortaya çıkarmak için çok yönlü çalışma yürütülüyor.

Sahada yapılan denetimlerin yanı sıra gelirler, çeşitli platformlardaki hesap hareketlerinden karşılaştırarak tespit ediliyor.

Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla attıkları adımları genişlettiklerini belirtti.

Şimşek, bu aşamada haksız kazancı yakalamaya yönelik yürüttükleri yeni bir metodu açıkladı.

POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilat tutarları beyan ediliyor mu?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, (GİB) işletmelerde kullanılan POS cihazlarından gerçekleştirilen tahsilat tutarlarından oluşan hasılatın beyan edilip edilmediğini gündemine aldığını bildiren Şimşek, bu kapsamda olası vergi kayıp ve kaçağının denetlediğini aktardı.

"Vergi makellefi olmadığı halde üzerine POS cihazı olanlar ele alındı"

Şimşek, Başkanlık tarafından 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin yapılan analiz çalışmalarından hareketle vergi kayıp ve kaçağına neden olduğu yönünde emareler bulunan işletmeler hakkında denetimlere başlandığına dikkati çekerek, denetim sonuçlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

Denetim çalışmalarında, vergi mükellefi olmadığı halde üzerlerine kayıtlı POS cihazları bulunan ve bu cihazlar üzerinden hasılat elde eden 2 bin 320 kişi ele alındı. Bu kişilerin toplamda 3 milyar lira kayıt dışı hasılat elde ettiği ve vergi idaresinin bilgisi dışında bıraktığı belirlendi.

"Mükellef olduğu halde POS cihazından geçerdeklerini beyan etmeyenler tespit edildi"

Mükellefiyeti olan 1.342 kişinin ise yine POS cihazları üzerinden elde ettiği toplamda 2 milyar lira hasılatı beyanlarına yansıtmadığı veya eksik yansıttığı tespit edildi.

"5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı"

Böylece Gelir İdaresi Başkanlığımız, POS cihazlarından gerçekleştirdiği tahsilatın hasılat kaydını yapmayan 3 bin 662 kişiyi tespit etti. Bu kişilerin 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi sağlandı.

"Kayıt dışı bırakılan POS cihazı hasılatın beyan edildi"

Bu süreçte söz konusu kişilerin vergi daireleri tarafından izaha davet edildiğini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

Bu kişilerden 2021 ve 2022 yıllarına ilişkin vergi mükellefiyetlerine göre gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi beyannameleri ile muhtasar beyannameleri olmak üzere 18 bin 500 vergi beyannamesi alındı. Kayıt dışı bırakılan yaklaşık 5 milyar liralık POS hasılatının beyan edilmesi de bu şekilde sağlandı.

"1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi"

Şimşek, bu çalışma sonucunda 1,5 milyar lira vergi tahakkuk ettirildiğine işaret etti.

"Mükellef olmadan POS hasılatı elde ediyorlar"

Denetim çalışmalarında çarpıcı örneklere rastlandığını da anlatan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

Denetimlerde vergi mükellefi olmadan 1 milyon liranın üzerinde POS hasılatı elde eden 81 kişi bulundu. Bu mükelleflerin ilgili dönemlerdeki hasılat tutarının yaklaşık 253 milyon lira olduğu görüldü. Bunlar arasında toptan ayakkabı, hırdavat malzemeleri, tekstil ürünleri ve beyaz eşya ticareti başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyetlerde bulunan kişilerin yer aldığı tespit edildi.

"Kayıt dışı ekonomiyle mücadele devam edecek"

Bakan Şimşek, benzer çalışmanın 2023 yılı verileri üzerinden de yapıldığını belirtirken, "Elde edilen sonuçlar üzerine gerekli işlemler yapılacak. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz tavizsiz ve güçlü şekilde devam edecek." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)