Bursa'da yağmur barajları doldurmaya yetmedi
Bursa'nın içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlardan Doğancı Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 10 olarak ölçülürken, Nilüfer Barajı ise yüzde 2 olarak kaydedildi.
Bursa, artık "su şehri" tanımını yitirmeye başladı.
Nüfusu 3 milyon 271 bin olan kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan 43 milyon metreküp su hacmine sahip Doğancı Barajı'ndaki su seviyesi, yüzde 10 olarak ölçüldü.
2007 yılında faaliyete giren, 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı’nda ise yüzde 2 su var.
KURAKLIK YÜZÜNÜ GÖSTERİYOR
Şifalı kaplıcalarıyla dünyada adından söz ettiren şehirde, yer altı su kaynaklarının derinliği de kuraklığa bağlı olarak yıllar içinde 10 metreden 250 metreye kadar inerken, kentteki su kaynaklarının ana damarı olan Uludağ’daki kar örtüsü ise son 10 yılda yüzde 50’ye varan oranda azaldı.
‘SU SİGORTASI’ ULUDAĞ’DA KAR ÖRTÜSÜ 10 YILDA YÜZDE 50 AZALDI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1 Ekim 2024-30 Eylül 2025 dönemini kapsayan ‘2025 Su Yılı Raporu’na göre, metrekareye düşen ortalama yağış miktarı 422,5 milimetre olarak, uzun yıllar ortalamasının yüzde 26 altında kaldı.
Bu değer son 52 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçerken, Bursa’nın en önemli su kaynağı ve ‘su sigortası’ olarak kabul edilen Uludağ, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin en sert şekilde hissedildiği bölgelerin başında geliyor.
Artan sıcaklıklar ve düzensizleşen yağış rejimi, son 10 yılda dağdaki kar örtüsünün yüzde 50'ye varan oranlarda azalmasına neden oldu. 2015 yılında 266 gün boyunca karla kaplı olan ve 187 santimetre kar kalınlığına ulaşan zirve, 2024'te sadece 100 gün kar tutarken, maksimum kalınlık 93 santimetreye kadar geriledi.
KARLAR ERİYOR
2025’in ilk 6 ayında kar kalınlığı anlık olarak 131 santimetreye gelse de artan sıcaklıklar nedeniyle erime hızı, endişe verici boyutlara ulaştı.