Avustralya'da bulunan fosil, uçan dinozora ait çıktı

Avustralya'da yaklaşık 10 yıl önce keşfedilmiş fosili analiz eden bilim insanları, fosilin dinozorlar çağında yaşamış kanatlı sürüngenlere ait olabileceğini ortaya çıkardı.

Giriş: 11.08.2021 - 12:22 Güncelleme:
Haber Merkezi

İlk kez Haziran 2011'de Avustralya'daki Queensland eyaletinin kuzeybatısındaki bir taş ocağında keşfedilen fosil türü, bilim insanları tarafından detaylı incelemeye alındı.

Bilim insanları, söz konusu fosilin teruzor türüne (dinozorlar çağında yaşamış kanatlı sürüngenler) ait olabileceğini tespit etti.

Avustralya semalarında 105 milyon yıl önce korku saçan bu dev yaratıkların, Ortaçağ'daki ejderha tasvirlerine en çok benzeyen canlılar olduğu belirtiliyor.

Queensland Üniversitesi'nde akademisyen olan ve araştırmayı yöneten Tim Richards, çene kemiğini diğer teruzor fosilleriyle karşılaştırarak yeni türü tespit ettiklerini söyledi.

KANAT AÇIKLIĞI 7 METRE

Tarih öncesi yaratığın, 7 metre kanat açıklığına ve 40 dişe sahip olduğu düşünülüyor.

Teruzorun, genç dinozorları atıştırmalık yapan "korkunç bir canavar" olduğunu ifade eden Richards, aynı zamanda hayvanın çene yapısının mızrağa benzediğini ve bu sayede denizlerden balık toplayabildiğini söyledi.

Anhanguerian adlı teruzor grubunun bir üyesi olduğu açıklanan yeni türe, Thapunngaka shawi (T. shawi) adı verildi.

Richards, teruzor fosillerinin nadir bulunduğunu, çünkü bu hayvanların kemiklerinin çok ince, içi boş ve son derece kırılgan olduğunu belirtiyor. Öte yandan bu durum, teruzorların uçmaya çok iyi adapte olduğunu gösteriyor.


Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Ensonhaber'i Google News'te takip edin.
Abone Ol
Copyright © 2024 Ensonhaber Medya AŞ. Tüm Hakları Saklıdır.