10 günlük firmanın 5 milyonluk hayali ihracatı engellendi
CHA

firma

İzmir Gümrük ve Ticaret Muhafaza Kaçakçılığı ekipleri, Gürcistan'a milyonluk ihracat yapacak olan bir firmanın İzmir Gümrük Müdürlüğü'ne tescil ettirdiği beyannameleri incelemeye aldı.

Kontrollerde, firmanın Gürcistan'a göndermek istediği 30 bin lira değerindeki zeolit madenini, beyannamesinde 5 milyon lira olarak gösterdiği tespit edildi.

FİRMA 10 GÜN ÖNCE KURULDU

Milyonluk ihracat yapmak isteyen firmanın 10 gün önce kurulduğu, stok kayıtlarının boş olduğu ve ilk ihracatını yapmak istediğinin tespit edildiği, bunun da firmanın sadece haksız KDV iadesi almak için kurulduğunu gösterdiği belirtildi.

SAHTE FATURA DÜZENLENDİ

İhraç edeceği madenin gerçek değerinin anlaşılmaması için satın aldığı yerine, yurtiçindeki başka bir firmadan alınmış yüksek kıymetli sahte fatura düzenlediği belirlendi. Zeolit mineral maden cinsi eşyayı 5 milyon lira olarak beyan eden firmanın, bunun karşılığında 880 bin lira KDV iadesi alması da engellenmiş oldu.

Firma yetkilileri H.K ve H.D. ile gümrük müşaviri M.Y. hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.