100 bin Roman'a umut

ENSONHABER.com / ÖZEL Evi yıkıldığı için derme çatma bir çadırın içinde yaşamak zorunda kalan ancak açlık ve bakımsızlık sonucu hayatını kaybeden Hüseyin Gani adlı Roman vatandaş, nüfusa kayıtlı olmadığı için kimliği bile olmayan yaklaşık 100 bin Roman için umut oldu.

Hüseyin Gani'ni hikayesinden oldukça etkilenen Devlet Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a bir yazı yazarak, kimliksiz Romanlara kimlik çıkarılması için gereken kolaylığın sağlanmasını istedi.

100 bin Roman'a kimlik
Hükümetin başlattığı Roman açılımında bir perde daha açılıyor. Konut, iş, aş ve kültürel sorunlarının yanı sıra nüfusa kayıtlı olmama gibi önemli bir sorunları daha bulunan Romanlar için hükümet gerekli adımları atıyor. TOKİ, Romanlar'ın konut ihtiyacını gidermek üzere çalışmalarını sürdürürken, İçişleri Bakanlığı da kimliği olmayan yaklaşık 100 bir Roman için çalışma başlattı.

Kimliksiz öldü
İstanbul'da Kadıköy Belediyesi tarafından kaçak oldukları gerekçesiyle evleri yıkılan bir grup Roman, Ataşehir Kaymakamlığı'nın yanında bulunan yıkıntılar arasında derme çatma çadırlar kurarak yaşamaya başladı. Eşiyle birlikte oldukça kötü koşullarda naylondan yapılma bir çadırda yaşayan Hüseyin Gani adlı Roman vatandaşın açlık ve bakımsızlık nedeniyle ölümü, devletin zirvesini harekete geçirdi.

roman_6.jpg

İçişlerine yazdı
Hüseyin Gani adlı kimliği olmayan Roman vatandaşın durumunu öğrenen Devlet Bakanı Faruk Çelik, Roman Çalıştayı'nda gündeme gelen ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da Romanlar'la buluşmasında sözünü verdiği "kimliksiz Romanlara nüfus cüzdanı çıkarılması" için çalışma başlattı. Bakan Çelik, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a yazdığı yazıda şöyle dedi:
"Kayıt dışı kalmak, kişilerin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi temel hizmetlere erişiminin önündeki en büyük engeli oluşturmaktadır. Ülkemizde doğumla Türk vatandaşlığını kazandığı halde aile kütüklerine kaydedilmemiş olan kişiler eğitimde, emniyet ve asayişin sağlanmasında çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu kişilerin süratle nüfus kütüklerine tescil edilip, nüfus cüzdanı alabilmeleri için ödeme güçlükleri dikkate alınarak doğabilecek diğer masrafların 6 ay süreyle alınmamasının sağlanması bakımından nüfus müdürlüklerine, kaymakamlıklara ve valiliklere gerekli talimatın verilmesi hususunu takdirlerinize arz ederim."

Yeşil kartları yok
Resmi olmayan rakamlara göre sayıları 100 bin olarak ifade edilen ve nüfusa kayıtlı olmadıkları için devletten yeşil kart hizmeti de alamayan Romanlara Başbakan Erdoğan, İstanbul buluşmasında sembolik olarak 10-15 kadar nüfus cüzdanı vermişti. Sorunun çözümü için İçişleri Bakanlığı'nın bu durumdaki Romanlar'a çağrı yapması ve kapsamlı bir çalışma yürütmesi gerekiyor.

Araziler paylaşılıyor
Bir kısım Roman vatandaş İstanbul'da Ataşehir Kaymakamlığı'nın bitişinde yıkılan evlerinin yerinde molozlar arasında, sağlıksız koşullarda kurdukları çadırlarda yaşıyor. Kadıköy Belediyesi'nin, Roman vatandaşlarının çadırda yaşamalarına bile izin vermediği belirtiliyor. Bölgede, hurda bir minibüsün içinde yaşayan 8 kişilik bir aile de var. Romanlar'ın yıkılan evlerinin bulunduğu ve oldukça değerli olan arazinin de belli kişiler tarafından satın alındığı öğrenildi.

12-13yaşında evlilik
Devlet Bakanı Faruk Çelik'in 10 Aralık 2009'da İstanbul'da gerçekleştirdiği Roman Çalıştayı'nda da gündeme gelen ve devletin resmi kayıtlarına giren nüfusa kayıtlı olmayan Romanlarla ilgili acı gerçekler şöyle:

- Nüfusa kayıtlı olmamalarının en büyük nedeni ihmal. Hem kendileri ihmal ediyor, hem de bugüne kadar devletin ihmaline uğramışlar.

- Bazıları kasıtlı olarak nüfusa kaydolmuyor. Nüfusa kayıtlı olmadıkları için rahatça suç işleyebiliyorlar.

- Kızlar, 12-13 yaşlarında evlendiriliyor. Nüfusa kayıtlı olmadıkları için kanuni engele de takılmıyorlar. Erken yaşta evlilik yaygın olduğu için 30-35 yaşlarında torunu sahibi olan Romanların bulunduğu belirtiliyor. Doğan çocuklar da nüfusa kaydettirilmiyor.