2013’te otomotivde en çok hangi renk satıldı

2013’te otomotivde en çok hangi renk satıldı

Yaklaşık 61 yıldır düzenli olarak gerçekleştirilen ve otomotiv endüstrisi tarafından büyük ilgi gören "Otomotiv Renk Popülaritesi" raporuna göre tüm dünyada endüstrinin en popüler rengi yine beyaz oldu. Beyaz rengi, siyah ve gümüş takip etti.
Global otomotiv boyası üreticisi Axalta Soya Sistemleri tarafından açıklanan rapor, Kuzey Amerika, Avrupa, Asya, Güney Amerika ve Rusya'yı kapsayan bir araştırmanın ürünü. Rapora göre son yıllarda ardı ardına en popüler renk olarak ilk sırayı alan beyaz, bu yıl da güçlenerek yerini korudu.
Bu rengi, sırasıyla siyah, gümüş, kırmızı, mavi, bej renkler izledi. Beyaz, siyah ve kurşuni gibi renklerin son 10 yılda geniş ölçüde popüler olduğunu vurgulayan rapora göre günümüzdeki araçların yüzde 76'sı bu renklere sahip. "Nötr renkler" arasında yer alan beyaz, aydınlık, temizlik ve yakınlık hissi, siyah derinlik ve karanlık hissi yaratan renkler olarak biliniyor.

DİĞER RENKLER DÜŞÜŞTE

Özellikle küresel kriz döneminde, "yeni bir başlangıcı" temsil etmesi açısından yüksek oranda tercih edilen beyaz renk, geçen yıl 2012'ye göre popülaritesini yüzde 6 civarında artırarak yüzde 29'luk bir paya ulaştı. Beyazın tonlarına bakıldığındaysa yüzde 22'lik oranla opak yani mat beyazın tercih edildiği, inci beyazı renginin ise yüzde 7'lik bir dilime sahip olduğu belirtiliyor.
Yüzde 20'lik oranla ikinci sırada olan siyahta ise genel tercihin metalik tonların önemli yer aldığına dikkat çekiliyor. Gümüş renk yüzde 15, gri ise yüzde 12'lik bir tercih oranına sahip. Gri rengin popülerliğinin bir miktar düşüş yaşadığı, bununla birlikte kırmızının yüzde 8'lik oranının ise sabit kaldığı belirtiliyor. Mavi ve kahverengi/bej renkler küresel piyasada yüzde 5'lik paylara sahipken, yeşil, turuncu, mor ve diğer renk tercihleri düşük oranlarda kaldı.
Türkiye'de satılan ve otomobillerin büyük bir bölümü, küresel tercihlerle örtüşüyor. Beyaz renk, Türkiye'de de ilk sırada bulunurken, onu gümüş ve siyah izliyor.

HİNDİSTAN'IN BAŞ TACI GÜMÜŞ

- Kuzey Amerika'da beyazın popülaritesi yüzde 26. Ancak bu kıtada lüks ve lüks SUV modellerinde en çok tercih edilen renk siyah olmaya devam ediyor.
- Avrupa'da beyaz renk tercihi, 2013'te popülerliğini yüzde 5 artırarak yüzde 29'a çıkardı. Siyahın oranıysa yüzde 22.
- Japonya'da renk tercihleri, dünya sıralamasına göre olurken, grinin popülaritesi dünya ortalamasının altında.
- Siyah, Çin'de de özellikle lüks araçlar sayesinde güçlü. Beyaza olan ilgiyse, dünya ortalamaları düzeyinde.
- Güney Kore'de beyaz, yüzde 32'lik pay ile birinci. Gümüş ise yüzde 18'le açık ara ikinci, gri de üçüncü.
- Hindistan'da birinci yüzde 30'la gümüş. Beyaz ikinci, kahverengi üçüncü.
- Rusya'da beyaz %18'lik oranla en çok tercih edilen renk. Yeşil ise, diğer ülkelerden farklı olarak yüzde 8 gibi yüksek popülariteye sahip.

FONLARDAN PORSCHE'YE DAVA

Aralarında ABD'li Elliott Associates'in de bulunduğu 7 farklı hedge fonu, yaklaşık 1.8 milyar euro zarar ettikleri gerekçesiyle Porsche Yönetim Kurulu üyeleri Wolfgang Porsche ve kuzeni Ferdinand Piech aleyhine dava açtı.
Porsche tarafından yapılan açıklamada, bu davanın haksız ve dayanaktan yoksun olduğu savunuldu. Davacı fonlar, Volkswagen'in yüzde 75'ini elindi bulunduran Porsche SA'nın, 2008 yılında VW hisselerinin fiyatını düşürdüğünü ve bu nedenle 1.8 milyar euro zarara uğradıklarını öne sürüyor. Fonlar, bu miktarı Porsche ve Piech'den talep ediyor.