Mısır Çarşısı davasında Pınar Selek için tutuklama kararı verildi
DHA

İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998 günü bir patlama meydana gelmiş, 7 kişi yaşamını yitirmiş, 127 kişi de yaralanmıştı.

Patlamadan iki gün sonra gözaltına alınan Pınar Selek, örgüt suçlamasıyla DGM askeri hakimliğince tutuklanmıştı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 2006 yılında gördüğü davada “Patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı” gerekçesiyle Pınar Selek hakkında beraat kararı vermişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise beraat kararını bozdu ve eylemin 765 sayılı TCK’nin 125. maddesinde tanımlanan “devlet güvenliğine karşı suç” oluşturduğuna hükmederek, Selek’in bu madde kapsamında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.

"Kesin ve inandırıcı delil yok"

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, dairenin kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi.

Ancak Kurul, 2010 yılında Başsavcılığın itirazını reddetti.

Yargılama süreci sonunda İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 Aralık 2014’te sanıkların atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yetecek ölçüde kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini gerekçe göstererek beraatine karar verdi.

Yargıtay kararı bozdu

Ancak Anadolu Ajansı 21 Haziran 2022’de, 8 yıl önce verilen son beraat kararının da bozulduğunu ve gerekçesinin daha sonra açıklanacağını duyurdu.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya, yeniden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gönderildi.

Tutuklanması için kırmızı bülten çıkarıldı

Mahkeme, yurt dışında yaşayan Pınar Selek hakkında yokluğunda tutuklanması ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Diğer sanık Abdulmecit Öztürk hakkında ise yakalama emri çıkarılmasına karar verildi.

İlk duruşma 31 Mart 2023'te görülecek.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)