5. Yargı Paketi'nin ayrıntıları belli oldu

5. Yargı Paketi'nin ayrıntıları belli oldu

Erdoğan, Adana'da 6 yaşındaki Gizem'in vahşice öldürülmesinin ardından "Bu işin hakkı idamdır" demişti. Son olarak dün kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesine yönelik tasarının Meclis'e sevk edileceğini duyurmuştu.

Söz konusu yargı paketinin 72 maddeden oluştuğu öğrenildi. Cinsel suçlara yönelik cezalar artacak. Uyuşturucu ve hırsızlık suçlarına verilecek cezaların da artırılması öngörülüyor.

Tasarı Yargıtay kanununda da bazı değişiklikler getirecek. Asliye ve Sulh Ceza Mahkemesi ayrımı kaldırılacak.

ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR

Çocuklara karşı işlenen suçlardan ağırlaştırılmış müebbet alanlar 30 yıl yerine 39 yıl yatacak. Müebbet hapis cezası alanlar ise 24 yıl yerine 33 yıl cezaevinde kalacak.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİNE GİDİLMEYECEK

Cinsel saldırıda beden ve ruh sağlığının bozulması, yasa tarafından peşinen kabul edilecek. Böyle bir saldırıya uğrayanın 'beden sağlığı bozuldu mu bozulmadı mı' bilirkişi incelemesine gidilmeyecek.

MAHKUMLARA TIBBİ TEDAVİ

Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar, tıbbi tedavi, mağdurun bulunduğu yerde yaşamamak, çocuklarla bir arada olmayı gerektiren ortamda çalışmamak, çocuklarla ilgili meslek icra etmemek tedbirlerinden bir veya birkaçına tabi tutulacak.

TASARIYLA ÖNGÖRÜLEN DİĞER CEZALAR

Laf atma: Alt sınır 3 aydan 6 aya,

Sarkıntılık: Mağdur yetişkinse 2 yıldan 7 yıla; mağdur çocuksa 4 yıldan 8 yıla,

Cinsel suçun yoğun olması durumunda; Mağdur yetişkinse 5 yıldan 10 yıla, mağdur çocuksa 8 yıldan 15 yıla,

Tecavüz: Mağdur yetişkinse 12 yıldan 20 yıla; mağdur çocuksa 16 yıldan 20 yıla,

Ensest: 6 yıldan 15 yıla çıkacak