AB Bakanlığı'ndan AP'ye jet cevap

AB Bakanlığı'ndan AP'ye jet cevap

AP'den Türkiye ile ilgili yapılan açıklamada, "Parlamenterlerin oldukça cesur ve akli melekelerini kaybetmiş gibi sorumsuz açıklamalar yaptıklarını görüyoruz" dedi. Türk AB Bakanlığı'ndan yapılan karşı açıklamada ise, "Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Erdoğan'ı yedirmeyiz" denildi. Benzer bir açıklama da Dışişleri Bakanılığı'ndan geldi ve 'AP'nin aldığı karar bizim için yok hükmündedir' denildi.

Başbakan Erdoğan "tanımıyoruz" dediği tasarı, Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. Oy çokluğuyla kabul edilen tasarıda,

"- Türk polisi tarafından Gezi Parkı'nda barışçıl ve meşru protesto düzenleyenlere karşı kullanılan orantısız ve aşırı güç konusunda endişeliyiz.

- Türk yetkililer polis şiddetini soruşturmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılmalı ve ölenler için tazminat ödenmeli

- Türk yetkililere ifade özgürlüğü ve barışçıl protesto hakkının garanti edilmesi, protestolar sırasında gözaltına alınan tüm barışçıl eylemcilerin serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz' deniliyor.

PROTESTOLAR NE ANALAMA GELİYOR

Tasarıda, Başbakan Erdoğan ve Türk hükümetinin uzlaşıya yönelik adım atmaması, özür dilenmemesi ya da Türk toplumunun bir bölümünün tepkilerini anlamaya çalışmaması eleştiriliyor. Türk yetkililere bütün kentsel ve bölgesel projelerde kamu istişaresi yürütlmesi çağrısı yapılıyor. Ekonomik büyüme ve sosyal, çevresel kültürel ve tarihi unsurlar arasında bir denge kurulması gerektiği hatırlatılıyor. Protestoların Türk toplumunun bir kısmında yaşam tarzının düzenlenmesine ilşkin memnuniyetsizliği yansıttığı görüşü de kararda yer buldu. AB Bakanlığı'ndan yanıt Türk AB Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye muz cumhuriyeti değildir. Erdoğan'ı yedirmeyiz" denildi.