ABD'de bisiklet festivali

ABD'de bisiklet festivali

''CicLAvia'' adı altında bu yıl 9'uncu kez gerçekleştirilen festival, şehrin belli caddelerinin trafiğe kapatılarak insanların alternatif ulaşıma teşvik edilmesini amaçlıyor.

FESTİVALDEN GÖRÜNTÜLER

HALKA AÇIK SOKAK ORGANİZASYONU

Aile başına birden fazla otomobilin düştüğü Amerika'da vatandaşların araçlarını bir süreliğine garaja çekip şehrin sokaklarını keşfetmesini sağlayan ve yılın farklı zamanlarında farklı şehirlerde gerçekleştirilen festival, bisikletli patenli ve yaya binlerce insana yaşadığı şehri yeniden keşfetme imkanı sunuyor. Köken olarak İspanyolca bir kelime olan ''ciclovias''dan adını alan festival ''halka açık sokak organizasyonu'' anlamına geliyor.

ETKİNLİĞİN MALİYETİ 500 BİN DOLAR

İlk olarak Kolombiya'nın Bogota şehrinde her pazar günü caddelerin trafiğe kapatılmasıyla bundan 40 yıl önce başlayan ve o zamandan beri dünyanın birçok şehrinde gelenekselleşen festival, özellikle ABD'de ve Latin Amerika ülkelerinde yoğun ilgi görüyor. Festivalin kurucularından Aaron Paley, etkinliğin önemini, ''Caddeler sadece 40-50 kilometre hızla giden otomobillere ait değil. Caddeler insanlar için var, bizler için var ve hepimize ait. Biz bu etkinlikle Amerika'daki halka açık cadde organizasyonları arasında en başarılı festivale imza atıyoruz." ifaderini kullanarak belirtti. Kente toplam maliyeti yaklaşık 500 bin dolar olan etkinliğin 2017'den itibaren Los Angeles'ta her ay düzenli olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.