ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

ABD'de günlerdir süren ve ülkenin birçok yerini etkisi altına alan ırkçılık karşıtı gösterilere bir yenisi daha eklendi. Anti-Faşist göstericiler Kuzey Karolina'ya bağlı Durham'da Amerikan İç Savaşı'nda köleliği savunan konfederasyon askerlerini onurlandırmak için 93 yıl önce dikilen bir heykeli yıktı.

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

O heykelin yıkışı anını izleyenlerin aklına hemen 2003 yılında Irak'ın ABD'yi "demokrasi" için işgal ettiği sırada Bağdat Firdevs meydanında bulunan Saddam heykelinin yıkılışını akıllara getirdi.

Kuzey Karolina'da konfederasyon komutanının anıtı yıkıldı İZLE

HEYKELİ YIKAN TUTUKLANDI

Kuzey karolina'nın Durham kentinde meydana gelen olayda, Kölelik yanlısı askeri heykelin boynuna halat bağlanmış, grubun halatı çekmesiyle heykel yerle bir olmuştu. Heykelin yere düşmesinin ardından kalabalık tüm hıncını yerde yatan enkazdan çıkartmış, üstünde tepinmişti.

Olayın hemen ardından bölgeye gelen polis ekipleri, heykeli yıkan bir kişiyi kelepçeleyerek gözaltına aldı. Polis otosuna bindirilen siyahi kadın hakkında idari işlem başlatıldığı açıklandı.

ANTİ FAŞİSTLER İLE BEYAZ IRKÇILARININ KAVGASI

Virginia'nın Charlottesville kentinde bulunan Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusunun komutanı olan General Robert E. Lee'nin heykelinin kaldırılması planıyla başlayan eylemler, anti-faşit grupların da sahaya inmesiyle eylem boyutundan çıkıp neredeyse iç savaş boyutuna ilerlemişti.

Kuzey Karolina'da heyeli yıkan 1 kişi gözaltına alındı VİDEO

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

İki gün süren eylemlerde bölge yönetimi OHAL ilan edip özel birlikleri sokaklara çıkartmıştı. Ancak olaylar Virginia'da henüz sakinleşmişken Washington, Chicago, Seattle ve son olarak da Kuzey Karolina'ya sıçramıştı.

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

ABD’deki 31 eyalette bulunan 700 kadar heykele yönelik müdahaleye, silahlı beyaz ırkçı grupların karşılık verme ihtimali, yeni bir kuzey güney savaşı mı çıkacak sorusuna sebep oluyor.

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

HEYKEL İLE GELEN YIKILIŞ

Bu olayın benzeri de 2003 yılında Irak'ta yaşanmıştı. ABD'nin Irak'ı işgal ettiği dönemde çok konuşulan bir olay meydana gelmiş, Irak'ın devrik lideri Saddam'ın heykelinin yıkılmasıyla Irak felaketler zincirinin içine girmişti.

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

Bir anda Şii, Sünni, Saddam yanlısı, Demokrat, Kürt, Arap gibi onlarca parçaya bölünen Irak, bugünkü kaderine terk edilmişti. Irak için o dönem bir tabu olan Saddam'ın heykelinin yıkılışı, bu dönemde de ulusalcı kesim için yine bir tabu olan "Konfederasyon" meselesinin ABD'yi benzer bir iç savaş felaketine sürükleyebileceği konuşuluyor.

ABD'de yıkılan heykel nelere sebep olacak

Nitekim halk şimdiden "Beyaz ırkçıları-Anti-faşist'ler" olarak ikiye bölünmüş durumda.