Abdullah Gül iş dünyasının önemli isimleri ile buluştu

vergi.jpg

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Fatih Birol'un Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü seçilmesi onuruna önceki akşam Çırağan Sarayı'nda bir resepsiyon verdi. Önemli isimlerin katıldığı davetin en çok dikkat çeken ismi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, resepsiyonda iş dünyası ve diplomasinin önde gelenleri ile temaslarda bulundu. Hükümete üstü kapalı mesajlar verdi.

SARI KIRMIZI MUHABBET

Resepsiyonda beklendiği gibi bir numaralı gündem maddesi enerji olurken, en az enerji kadar futbol konuşulması ise gecenin sürpriz gelişmesi oldu. Birol, kürsüde yaptığı konuşmada, "Galatasaray hayatımın çok önemli bir parçası. Bütün konuşmalarımı, toplantılarımı Galatasaray'ın fikstürüne göre yaparım. Dünya Enerji Görünümü (WEO) kitabını bilirsiniz. Bu dünyanın bir numaralı enerji kitabı. 10 yıl önce devraldığımız zaman küçük, siyah-yeşil renklere sahip bir kitaptı. İlk icraatım kitabı büyütmek ve renkleri sarı-kırmızıya çevirmek oldu. Bu kitap 10 yıl içinde dünyanın en önemli kitabı haline geldi" dedi.

YA BEŞİKTAŞ?

Birol'un bu konuşmasının ardından gece boyunca çekişmeli futbol diyalogları devam ederken, en esprili diyaloglardan biri de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Enerji Bakanı Taner Yıldız, Güler Sabancı, Fatih Birol, Fenerbahçeli iş adamı Nihat Özdemir ile TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes arasında geçti. Koyu Beşiktaşlı olduğu bilinen Gül, Birol'a "Çırağan Sarayı'nda, Beşiktaş Stadı'na en yakın yerde, Galatasaray'dan bahsettiniz" diye sitem etti. Gül, yanlarına yaklaşan Özdemir'e dönerek, "Sana yine gül attı. Baba Fenerli... Fenerbahçe'ye gül attı, biraz da bize gül atmalıydı" diye espriyle karışık takıldı. Bu sırada söze giren Başaran Symes, kurumsal olarak Beşiktaş'ın en büyük kiracılarından olmalarından bahsetti. Güler Sabancı ise "Rahmetli babam Beşiktaş'lıydı. O yüzden benim için ayrı bir anlamlı var. Ailemizde de çok Beşiktaşlı var" diye, anılarını paylaştı. Diğer konuklar da kendi aralarında bol bol futbol muhabbeti yaptı.

GÜL: FIRSATI DEĞERLENDİREMİYORUZ

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, "Enerjiyi dışırıda tuttuğunuzda Türkiye'nin cari açık sorunu olmuyor. Bu sefer bir fırsat var. Ama bu büyük fırsatı yeterince değerlendiremiyoruz. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz lazım. Bütün dünya ekonomisinin en büyük meselesi büyümedir. En çok dışarı para harcadığımız, ithal ettiğimiz ürünün fiyatının bu kadar düşmesi gibi bir fırsat geçti elimize. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeyeceksek, büyümemizi buna göre yapmayacaksak ilerde muhakkak bu fiyatlar çıkacaktır. O zaman bu fırsat kaçmış olacak.

TÜRKİYE'NİN KAFASI SİYASİ KONULARLA MEŞGUL

Türkiye'nin kafası çok siyasi konularla meşgul. Ülke olarak kendimizi konsolide etme ve tekrar ekonomiyi öne çıkarma zamanı. Çünkü bu fırsat her zaman böyle olmayacak. Onun için benim herkese tavsiyem bunu iyi değerlendirmek, yatırımları ona göre hızlandırmak ve Türkiye'nin geleceğini çok daha parlak yapmak" dedi.