Afganistan'da Taliban'la barış görüşmeleri başlıyor
AA

afganistan

Afganistan'da, Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile barış görüşmelerine hazır olduğu, görüşmelerin gelecek hafta Kabil'de başlamasının beklendiği belirtildi.

"BARIŞ MÜZAKERELERİNE HAZIRIZ"

İslamabad'da Pakistanlı yetkililerle yaptığı gizli görüşmelerden sonra Katar'a dönen Afgan Talibanı lideri Molla Ömer'in temsilcisi Qari Din Muhammed, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, "Biz Afganistan'da yönetimde bulunan hükümetle barış müzakerelerine hazırız. Bu müzakerelerin, gelecek hafta Kabil'de yapılması bekleniyor" dedi.

Barış müzakerelerinin gündemi hakkında bilgi vermeyen Muhammed, "Şura ile danışmalar sürüyor, kimler heyetin içinde olacak, buna Emirul Müminin Molla Ömer karar verecek" diye konuştu.

"ŞU ANDA SÜREÇ GİZLİ"

AA muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Pakistan Başbakanının Milli Savunma ve Dışişleri Danışmanı Sertaç Aziz, Afganistan'da siyasal uzlaşma için İslamabad'da gizli görüşmelerin yapıldığını doğrulayarak "Pakistan, Afganistan'da siyasal uzlaşma için sadece yardımcı rol oynuyor. Bunun dışında bizim rolümüz yok, şu anda süreç gizli, daha fazla bilgi veremeyiz" dedi.

"HÜKÜMETTE ONLARA PAY VERİLEBİLİR"

Gani yönetiminin Afgan Talibanı'nı siyasal güç olarak tanıması gerekeceğini ifade eden Aziz, "Afgan Talibanı yıllardır savaş halinde, sanırım artık onlar da yoruldu. Hükümette onlara pay verilebilir, yani birkaç valilik gibi bir şeyler olabilir" ifaresini kullandı.

Aziz, Çin'den bir heyetin geçen yıl önce Katar'da Qari Din Muhammed ile görüştüğünü, daha sonra Muhammed önderliğindeki iki kişilik heyetin kasım ayında Pekin'e ziyarette bulunduğunu anlattı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Afgan Talibanı temsilcisi Muhammed ve Pakistan istihbarat yetkilileri arasında Peşaver ve İslamabad'da üç tur gizli görüşme yapıldı. Afgan Talibanı'nın Afganistan Devlet Başkanı Gani ile barış görüşmelerinin başlamasını kabul ettiği, ardından Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif'in gelişmelere ilişkin 17 Şubat'ta Kabil'e giderek Afgan hükümetini bilgilendirdiği ve barış sürecini sabote edebilecek unsurlar hakkında uyarıda bulunduğu bildirildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)