Afrika'dan İzmir'e destek

Afrika'dan İzmir'e destek

Gambiya'nın Ankara Büyükelçisi Gibril Joof, EXPO 2020 yarışında Afrika ülkelerinin Türkiye'yi destekleyeceğini söyledi.

İzmir Ticaret Odası tarafından 25 Mayıs Dünya Afrika Günü kapsamında 15 Afrika ülkesinden büyükelçi ve diplomatın katılımıyla ''Afrikalı Büyükelçiler Zirvesi'' düzenlendi.

Zirvenin açılışında konuşan İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç, kuraklıktan yoğun şekilde etkilenen Afrika kıtasının en önemli sorunlarından birinin sağlık olduğunu, İzmir'in de EXPO'da sağlık temasını seçtiğini belirtti.

Afrika kıtasının kadın ve çocuk ölümleri, açlık gibi sağlık alanında birçok tehlikeyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Kıraç, ''Sağlık temalı EXPO adaylığımız Afrika'nın içinde bulunduğu duruma bakınca daha büyük önem kazanmakta. Sağlık sorunu Afrika'nın olduğu kadar bizim de sorunumuz. Biz EXPO 2020'yi sadece 6 aylık sergi olarak görmüyoruz. İzmir'deki EXPO, dünya sağlık hizmetlerini geliştirmek adına başlattığımız yolculukta bir durak olacak'' dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Afrika heyetinden EXPO konusunda destek istediklerine değinerek, Afrika ile Türkiye arasında menfaate dayalı ilişkilerin aksine güçlü tarihsel ve kültürel bağların bulunduğunu, Osmanlı döneminde Afrika'nın sömürge olarak görülmediğini, kendi kültürünü yaşatmasının sağlandığını vurguladı.

TİKA aracılığıyla Afrika'ya yapılan yardımların 5 milyar doları geçtiğini dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:

''İzmir'in gündemindeki en önemli konulardan biri de EXPO 2020 adaylığıdır. Oylama, 2013 Kasım ayında. EXPO adaylığımız için Afrika ülkeleri oldukça önemli. Oylamaya katılacak olan Uluslararası Sergiler Bürosu'na (BIE) üye 160 ülkeden 41'i Afrika ülkesi. Ancak BİE'ye üye olabilecek birçok Afrika ülkesi de mevcut. Onların da en kısa zamanda üye olmalarını temenni ediyoruz. Diğer EXPO adaylarına göre İzmir, Afrika'ya hem kültürel hem de coğrafik açıdan çok daha yakın. İzmir'de yapılacak bir EXPO, Afrika'ya da olumlu katkılar sağlayacaktır. Biz diyoruz ki İzmir'in EXPO'su, Afrika'nın EXPO'su olacaktır.''

-Türkiye'ye destek-

Büyükelçiler adına söz alan Mısır Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, dünyadaki ekonomik krize rağmen Afrika ülkelerinin ekonomilerinin büyüdüğüne işaret etti.

Türkiye ile karşılıklı ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Salaheldin, İzmir'in EXPO adaylığının karşılıklı fırsatlar açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Gambiya Büyükelçisi Gibril Joof da son 10 yılda Afrika ülkelerinin büyük gelişme kaydettiğini, Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı olarak daha da artırılabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

''EXPO 2020 konusuna önem veriyoruz. Türkiye, Afrika'nın uluslararası alanda desteğini hep almaktadır. Afrika kıtası Türkiye'yi desteklemekte. Bütün Afrika ülkeleri Türkiye'yi desteklemiştir. Bu kez de farklı olmayacak. Bizim Afrika'da seçtiğimiz bazı ülkeler vardır. Bu ülkeler bizden destek istediği zaman gereken desteği veririz, Türkiye bu anlamda destek verdiğimiz bir ülkedir'' dedi.

Zirvede cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajları da okundu.