Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biri olan Cape Town, yaklaşık 3.500.000 nüfusa sahiptir.

Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town

Şehri ziyaret eden Serpa Gürçay, Skylife Dergisi'ne bir gezi yazısı hazırlayarak Cape Town'da yaşadığı tecrübeleri anlattı: Bazı şehirler vardır ki etrafında kurulmuş efsanelerle yaşarlar. Onlardan bazılarını gördüğümde “bu muymuş?” dediğim çok oldu.

Güney Afrika'nın en güzel şehri: Cape Town

Cape Town onlardan biri değil. Afrika’nın en ucuna kadar gittiğimde kıtanın tüm renklerini içinde taşıyan, buna rağmen çok batılı bir hayat tarzı sunan şaşırtıcı bir şehirle karşılaşıyorum.

NEFES KESEN MANZARAYA SAHİP

Ağzımdan: “Burayı nasıl olur da daha önce keşfetmedim?” cümlesi dökülüyor. Rehber kitapları suçlayarak, bu şehrin ruhuna tam olarak inemediklerinde karar kılıyorum. Beklenmedik bir hazine bulmuş korsanlar gibiyim. Elimde dürbün, şehri fethetmeden hemen önce nefes kesen manzarasıyla meşhur Chapman Tepesi’nde (Chapman’s Peak) duruyorum. 1580’de Francis Drake’in bu toprakları keşfettiğinde sarf ettiği: “Dünyada gördüğüm en güzel burun” sözleri aklıma geliyor ve izliyorum.

Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town

UĞULTULU TEPELER

Bir şehrin nasıl bu kadar da belirgin bir silueti olabilir? Tepesi yatay bir şekilde kesilmiş 1086 metrelik Masa Dağı’nın üzerinde duran beyaz sis bulutu, dağın tepesinden aşağıya kumaş gibi akıyor. Yanımdan geçen sarışın Cape Townlu sabah koşusuna ara veriyor: “O gördüğün sis oluşumuna biz dağın masa örtüsü deriz, onun varlığı Cape doktorunun da geldiğini müjdeler” açıklamasını getiriyor. “Aslında doktor, estiği zaman şehrin havasını temizleyip mikropları yok eden, güneydoğudan esen kuvvetli bir rüzgârdan başkası değil” diye de eklemeyi unutmuyor.

Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town

DEV DALGALARLA MÜCADELE

Cape Townluların yaratıcı olduklarını duymuştum, bu konuşma bunun ilk işareti olmalı. Rüzgârın kuvvetli estiği de doğru. Yüzümü güneye doğru çevirdiğimde, Atlantik ve Hint Okyanusu’nun kesiştiği ve uzun süre Afrika’nın en uç noktası olarak bilinen (aslında en uç nokta 150 kilometre doğudaki Cape Agulhas) Ümit Burnu’nda buz gibi serin dev dalgaların hoyrat bir şekilde birbiriyle çarpıştıklarını görür gibiyim.

Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town

Eskiden denizcilerin kâbusu olan ve birçok geminin battığı Ümit Burnu ile aramızda sadece yarım saatlik bir mesafe var.

Afrika'nın ucunda bir Avrupalı: Cape Town