Erken seçim ne zaman yapılacak
ensonhaber.com

S

Türkiye'nin günlerdir beklediği Ahmet Davutoğlu - Kemal Kılıçdaroğlu koalisyon görüşmesi 1.5 saat sonunda sona erdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada görüşmelerden erken seçim sonucunun çıktığını ve ortak hükümetin zıt tabanlar nedeniyle mümkün olmadığını söyledi.

MASADA 3 YOL VAR

Üç ay içinde yeniden seçime gidilmesi tek ihtimal olarak görülüyor. Bu tabloda seçime nasıl gidileceği konusunda da masada 3 yol var: Mevcut hükümetle gitmek, azınlık hükümeti ya da seçim hükümeti kurulması.

Erken seçim ne zaman yapılacak

BİRİNCİSİ: MEVCUT HÜKÜMETLE SEÇİME GİTMEK

Meclis'ten seçim kararı çıkarmak, ilk yol. Ak Parti, mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabilir.

Ankara kulislerinde en çok merak edilen, bu seçeneğin devreye alınması halinde MHP'nin tavrının ne olacağı. MHP'nin çekimser kalarak TBMM Genel Kurulu'na girmeme ihtimali, bir süredir Ankara'da konuşuluyordu.

Bu ihtimal hayata geçerse AK Parti, milletvekili çoğunluğu göz önünde bulundurulduğunda, Meclis'ten seçim kararını çıkartabiliyor.

Ancak MHP'nin pozisyonu, her koşulda genel kurul salonuna girmek yönünde. Bu durumda AK Parti'nin seçim kararı çıkarıp çıkaramayacağı, MHP'nin destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

İKİNCİSİ: AZINLIK HÜKÜMETİ KURULMASI

"Azınlık hükümeti kurulması" ikinci bir yol. Başbakan Davutoğlu, seçim takvimi ortaya konulmuş bir azınlık hükümeti için MHP'den destek isteyebilir.

Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Erdoğan'ın telkin ve tavsiyesi ile Davutoğlu partimizi ziyareti planlıyorsa, bu görüşme düşüncesi cevap bulmayacak" sözleri, "MHP kapıyı kapattı" şeklinde yorumlanmıştı.

Son açıklamalar, MHP'nin şimdilik azınlık hükümetine de destek vermeyeceğini gösteriyor.

SON SEÇENEK: SEÇİM HÜKÜMETİ

Son seçenek ise, seçim hükümeti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 45 günlük süre dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp geçici seçim hükümeti kurulması için düğmeye basabilir.

Eğer seçim hükümeti kurulursa, her parti temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Ama MHP, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor. MHP seçim hükümetine katılmazsa, kontenjanı diğer partilere dağıtılacak.

DAVUTOĞLU'NA VERİLEN SÜRE 23 AĞUSTOS'TA BİTİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa gereği, Başbakan Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona eriyor.

TBMM seçimleri, Anayasa'nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılıyor. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesi kararı alabileceği gibi Anayasa'da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanı tarafından verilecek karara göre de seçimler yenilenebiliyor.

Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor. Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.