Araştırmacılar, sahte balı tespit eden bir yöntem geliştirdi
ensonhaber.com

Bir grup araştırma ekibi, son zamanlarda makine öğrenmesi ve mikroskopi kullanarak balın kimliğini doğrulamak için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, belirlenen teknikleri kullanarak seyreltilmiş veya yanlış etiketlenmiş balı, mevcut yöntemlerden çok daha düşük bir maliyetle tespit edebiliyor.

polen

MEVCUT YÖNTEMLER ÇOK PAHALI

Bal kimlik doğrulama prosedürlerinin çoğu, laboratuvarlarda uzmanlar tarafından gerçekleştirilir ve özel ekipman gerektirir. Bu nedenle genellikle çok pahalıdırlar. Araştırmacılar, mevcut prosedürlerden çok daha ucuz olabilecek makine öğrenmesi ile güçlendirilmiş mikroskopi kullanarak, balın doğrulanması için yeni bir yöntem geliştirdi.

Bal örneklerinin içindeki polenleri, derin öğrenme teknikleri kullanarak analiz eden bu yöntem, polenlerin dağılımı ve yoğunluğunu tespit ederek, balın coğrafi ve botanik özelliklerini ortaya çıkarıyor.

bal

Şu anda dünya genelinde en sahte ürünler arasında üçüncü sırada olan bal, çoğu zaman şeker şurubu gibi maddeler katılarak seyreltiliyor ve bu şekilde satışa çıkarılıyor. Sahte balın üretilme maliyeti çok düşük olduğundan, gerçek bal üreticilerinin para kazanmasını engelliyor.

En yaygın kullanılan bal doğrulama yöntemleri, kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu (qPCR), nükleer manyetik rezonans spektroskopisi (NMR), sıvı kromatografi kütle spektrometrisi (LC-MS), yakın kızılötesi spektroskopisi (NIR) ve mikroskopidir. Araştırmacılar ayrıca, belirli bal türlerinin tanımlanması için başka testler de geliştirdiler, ancak bunların çoğunun etkisiz olduğu kanıtlandı.