Arınç'tan tarih dizilerine eleştiri

Arınç'tan tarih dizilerine eleştiri

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Derin Tarih dergisinin tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıya Albayrak CEO'su Ömer Bolat, Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, Sultan Abdülmecit'in torunlarından Arzu Enver Eroğan ve davetliler katıldı.

ARINÇ'TAN ENDONEZYA'YA GEÇMİŞ OLSUN

Derin Tarih dergisinin tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Başbakan Yardımcı Bülent Arınç, sözlerine Endonezya'da meydana gelen 8.7'lik depreme değinerek başladı. Arınç, "Sözlerimin başında bir üzücü haberi nakletmek istiyorum. Endonezya Aceh bölgesinde çok yüksek şiddette bir deprem olduğunu haber aldım. Bir tsunami beklentisi içindeler. Rabbim korusun. Kaç yıl oldu bilmiyorum ama büyük bir deprem yaşanmıştı. Türkiye bütün imkanlarıyla bölgeye gitmişti. Bazen kalıcı konut hastane yapmak suretiyle oradaki insanlara yardımcı olmuştur. Ümit ederim ki en kolay şekilde bu deprem felaketinden kurtulmuş olsunlar" diye konuştu.

TARİHLE YÜZLEŞMEK EKMEK KADAR SU KADAR ÖNEMLİDİR

Derginin adına değinen Arınç, "İsim manidar. Biz daha çok derin devlet duyduk. Demek ki devlet var bir de derinde olan vardı. Şimdi bir tarih var bir de vakıf olmak için bir tarih var. Bu dergiyi okuduktan sonra bütün bildiklerimizi tarih olacak. Herhalde derin tarihi okumaya başladıktan sonra gerçek tarihi de tanımaya başlayacağız. Bu paradigmanın bugüne kadar mevcut düzeni ayakta tutan paradigmanın en zayıf tarafı tarihtir. Tarihle yüzleşmek bizim için ekmek su kadar önemlidir" dedi.

TRT BİLE BİR TARİH DİZİSİ KOYMA İHTİYACI DUYMUŞTUR

Arınç konuşmasında son dönemde ekranlarda yayınlanan tarih dizilerine de değindi. Arınç, "600 yıl devam eden Osmanlı devletinin elbette bir sahabe hayatı yaşadığını söylemediğimiz bir beşer olmakla birlikte boylarından büyük hata yaptıklarını düşünmemizle birlikte bunları tarihi gerçek olarak öğrenmemiz bir ihtiyaç oldu. Son yıllarda dizilerle mecmualarla tarihe yönelindiğini görüyoruz. Bu büyük sevinç veren bir olaydır. Tabii yine TBMM arşivlerinde bulunan İstiklal Mahkemelerinin zabıtları gibi bazı konularda yayın yasağı konulmuş olan belgelerle yüzleştik. Dersim bunlardan birisidir. Bunların açıklamasını Meclisin iradesine bırakmışlardır. Benden öncekilerin hepsi bunlara karşı devletin ali menfatleri yararına yasak kararı koymuşlardır. Umarım buradan itibaren gerçeklerle yüz yüze geleceğiz. Tarihi bilmemek mümkün değil doğru da değil" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un 'Tarih tekerrürden ibaret sanıyorlar; ibret alsalar tekerrür mü eder?' sözlerine atıf yapan Arınç, "Atacağımız adımlarda mutlaka tarihten ders çıkarmamız gerekir. Sorumlu olduğum TRT tarih konusuna daha çok ağırlık veriyor. Osmanlı dönemine ait Muhteşem Yüzyıl dizisi... Her dizi eleştirilebilir RTÜK bu konuyu kendi içinde de görüştü. Bir dizi yayınlayan bir kurumun geçmişte olan olaylara belgeselci gözüyle bakmasını beklemeyemeyiz. Mutlaka senaryosunda bir şeyler olacaktır ilgi çekmek adına. Birtakım unsurlar eklenecektir. Kurgulanmasında başka unsurlara yer verilecektir. Ama tarihe bağlı kalmak anlamında bir belgesel olmasa bile dizilerle ilgili olarak tarihi gerçeklerin de bir yerinde anlatılmış olmasına herhalde ihtiyaç vardır diye düşünüyorum. Bu vesileyle de hayata veda eden dizinin senaristi Meral Okay'a da Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Arınç diziyi hem takdir edenlerin hem de eleştirenlerin olacağına dikkat çekerek, "TRT bile yeni bir tarihi dizinin karşısına bir tarih dizisini koyma ihtiyacı duymuştur" diye konuştu.

SULTAN ABDÜLMECİT'İN TORUNU DA KONUŞTU

Tanıtım toplantısına Sultan Abdülmecit'in torunlarından Arzu Enver Eroğan da katıldı. Eroğan, "Çok yakınlarda kaybettiğimiz Neslişah Sultan'a da bu dergiden bahsettim. O da böyle bir derginin çıkmasından dolayı çok mutlu olduğunu söylemişti. Kendisini rahmetle anıyorum" dedi. Eroğan, "Biz Osmanlı ailesi olarak tarihimizin bilinmemesinden dolayı çok üzüldük çok hırpalandık. Unutulmaması gereken bir şey var. İnsanlar tarihine sahip çıkmazsa geleceğine nasıl sahip çıkabilir ki? Benim düşüncem bu ama sadece benim düşüncem olduğunu düşünmüyorum. Çok şerefli bir Osmanlı İmparatorluğu tarihimiz var. Bunu yokmuş farzetmemizin kime ne yararı var anlayabilmiş değilim. Gerçeklerin ortaya çıkacağını düşünüyorum. Bu da bizim için çok güzel birşey. Bu güzel mecmuanın çok başarılı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

DERGİMİZ TARİHE IŞIK TUTMAYI HEDEFLEMİŞTİR

Albayrak CEO'su Ömer Bolat da tanıtım toplantısında bir konuşma yaptı. Bolat, "Grubumuz tarih alanında da çok ciddi bir yayın eksiliğini hissederek nitelikli bir tarih dergisi çıkarmaya karar vermiştir. Derin Tarih dergisinde yurt içinden ve yurt dışından kendisini tarihe adamış duayen usta tarihçiler kalemleriyle tarihe ışık tutacaktır" dedi. Bolat "Derin Tarih dergimiz tarihe bütün genişliğiyle yalınlığıyla ışık tutmayı hedeflemiştir. Bu çalışmamız inşallah tarihe bir not düşecek ve iz bırakacaktır. İnşallah tarihi bilen okuyan ama daha önemlisi tarih yapabilecek, tarihe yön verebilecek kabiliyet ve kapasitede nesiller yetiştirmeyi Yüce Allah milletimize nasip etsin" diye konuştu.