Asırlık ilaçları müzeye dönüştürdü
AA

i

Eskişehir'de, tarihi Odunpazarı Evleri bölgesindeki Beylerbeyi Konağı'nın bir katını ecza müzesi olarak değerlendiren iş adamı Niyazi Çapa, burada bir dönem kalfa ve mümessil olarak çalıştığı için özel ilgi gösterdiği tıbbi malzemeler ile asırlık ilaçları sergiliyor.

İLAÇLARI TOPLUYOR

Yıllardır kapanan eczanelerden topladığı ilaçlar ve teknik malzemeleri sahip olduğu konağın bir katında sergileyen Çapa'nın kurduğu ecza müzesi, geçmiş zamanlardaki eczacıların çalışma yöntemlerini günümüze taşıyor.

"32 YIL BOYUNCA ECZANELERDE ÇALIŞTIM"

Çapa, 32 yıl boyunca eczanelerde kalfalık ve havan karıştırıcılığı yaptığını belirterek, ilaçlar ve tıbbi malzemelere ilgisinin o dönemden geldiğini ifade etti. Gençlik yıllarında ilaç mümessilliği yaptığını ve müdürlüğe kadar yükseldiğine de değinen Çapa, 50 yıl önce eczanede çalıştığı dönemlerde havanda karışımları ezerek günde 30-40 farklı ilaç ürettiklerini dile getirdi.

Asırlık ilaçları müzeye dönüştürdü

"İLAÇLARI BÖLERDİK"

Çapa, o dönemlerde doktorların verdiği reçetelerde ilaçların formüllerinin bulunduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Reçetede 'Şu ilaçları karıştırıp, 30'a böleceksin, 21'e böleceksin" yazardı. Yani 21 adet ilaç anlamında. Öksürük şurupları, kan şurubu, göz, kulak, burun damlaları, buğular, merhemler hep formül üzerine gelirdi eczaneye. Güzellik kremleri, losyonlar şimdiki gibi hazırda bulunmazdı. Biz üretirdik. Evin hanımı evden bir fincan alırdı eline. Gelir eczaneden güzellik kremini fincanına doldurur giderdi."

Oğlunun eczacı, gelininin ise doktor olduğunu ifade eden Çapa, çocuklarının arkadaşları ile eczane müzesine gelerek burada araştırma yaptıklarını, formüllerini öğrendikleri ilaçları havanda döverek yapabildiklerini ve geçmişten bugüne biriktirdiği dergi, broşür, kitap gibi eserleri okuyan gençlerin ufkunun açıldığını anlattı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)