AVM ciro endeksi ocak ayında arttı

avm

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ocak ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre, ciro endeksi 2015 Ocak döneminde 2014 Ocak ayına göre yüzde 25,1’lik bir artışla 179 puana ulaştı. Aşağıda ayrıntılı raporunu da bulacağınız endeksin öne çıkan başlıkları şöyle:

AVM'LERDEN YILA HIZLI BAŞLANGIÇ

AVM'ler sıra dışı bir Ocak ayını geride bıraktı. Ziyaretçi Endeksi bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşırken, cirolar yüzde 25,1 arttı, kişi başına harcama ise ocak rekoruna imza attı. Alışveriş merkezleri, yeni yılın ilk ayında ziyaretçi rekoru kırdı. AVM Ziyaret Sayısı Endeksi, Ocak ayında 112 seviyesine ulaşarak endeksin açıklanmaya başlandığı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ziyaretçi sayısında yaşanan bu artış, kendini ciro endeksinde de gösterdi. Ocak ayında AVM Ciro Endeksi, yüzde 25,1 artışla bugüne kadar yıllık bazda ulaşılan en yüksek ciro artışına sahne oldu. Rakam, endeksin açıklanmaya başlandığı tarihten bu yana en yüksek ciro artışı rakamına işaret ediyor.

KATEGORİLER COŞTU

Ciro Endeksi'nde, kategoriler bazında değerlendirildiğinde ise hipermarket ve teknoloji dışındaki tüm sektörlerde yüzde 30 ve üzerinde artış meydana geldi. Giyim ve ayakkabı yüzde 40 ve yüzde 37 ile en yüksek ciro artışına sahne olan kategoriler oldu. Yiyecek kategorisi, yıllık enflasyon rakamlarına bakıldığında ,yaşanan gıda fiyat artışına paralel şekilde, yüzde 29 yükseldi. TÜİK verilerine göre Aralık ayında gıda enflasyonu yüzde 12.7, lokanta ve oteller kalemi ise yüzde 13.2 fiyat artışına sahne olmuştu. Rakamlar, yıllık enflasyonda katılaşmaya başlayan fiyatlama davranışlarının etkisinin cirolara yansıdığına ve kendini AVM Ciro Endeksi'nde de göstermeye başladığına işaret ediyor.

KİŞİ BAŞINA HARCAMA

AVM'lerde kişi başına harcama tutarı ise 39 lira ile bugüne kadar Ocak ayında görülen en yüksek düzeye işaret etti. Geleneksel olarak yıla düşük başlayan ve aylar içinde yükselişe geçen kişi başına harcama tutarları, bu yılın Ocak ayında, geçen yılın yaz aylarından bu yana devam eden yüksek harcama trendine uygn olarak devam etti.

SADECE TEKNOLOJİ

Teknoloji kategorisinde ise zayıflama devam etti. Yüzde 3 gerileyen teknoloji ciroları, aynı yılın geri kalanında da yılbaşından bu yana yüzde 10 değer kaybeden Türk Lirası'nın gölgesinde kalacak gibi görünüyor. Teknoloji marketleri, ağırlıklı olarak stokla çalıştıklarından, kurdaki fiyat hareketlerinden çok hızlı etkilenmiyor. Ancak fiyat artışlarının kalıcı olması halinde yeni ürün maliyetleri firmalarda ve cirolarda baskıya neden olabiliyor.