Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Merkel oy kaybetti

Almanya ve Fransa'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, Almanya Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Merkel oy kaybetti

Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6,8 puan artırıp 27,6'ya, milletvekili sayısını da 23'ten 27'ye yükseltti.

AŞIRI SAĞ PARTİNİN ZAFERİ

Fransa'da ise Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci gelmesi beklenen Marine Le Pen'in yönetimindeki aşırı sağ parti Front National bütün tahminlerin üzerinde oy alarak açık arayla birinci geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande'ın partisi Sosyalist Parti ise büyük yenilgiye uğrayarak tahminlerin de altında oy alarak ancak 3'üncü olabildi.

HOLLANDE'A İKİNCİ TOKAT ETKİSİ

Sonuçlar sağ parti FN'in yükselişini perçinlerken, yerel seçimleri de kaybeden Cumhurbaşkanı Hollande'a da sandıktan ikinci tokat etkisi yaptı. FN parlamentonun feshini istedi.

"BU BİR DEPREMDİR"

Sonuçları değerlendiren FN'in kurucusu ve onursal başkanı Jean Marie Le Pen, zaferlerini "Bu bir depremdir" sözleriyle ilan etti. Le Pen, iktidarın büyük yenilgiye uğradığını belirterek, "Seçim sistemi değişmeli. Parlamento feshedilmeli" diye konuştu

TÜRK ASILLI ADAY SEÇİMİ GARANTİLEDİ

İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.