Aydın Doğan kimdir

Aydın Doğan kimdir

Aydın Doğan, 1936 yılında Kelkit'te, bölgenin köklü ailelerinden birinin oğlu olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaöğrenimini Kelkit'te, lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Aydın Doğan, 1958-1961 yılları arasında İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi'nde okudu.

Öğrencilik yıllarında "Talebe Cemiyeti Başkanlığı" yapan Aydın Doğan, 1959 yılında Mecidiyeköy Vergi Dairesi'ne kaydolduktan sonra otomobil, ticari araç ve inşaat makinaları gibi sektörlerde ticaret yaptı.

MEDYA PATRONU OLDU

1961 yılında ilk şahsi şirketini kuran Aydın Doğan, 1970 yılına kadar şirket toptan ticaret alanında varlık gösterdi. 1974'te yeni şirketiyle, sanayi alanına adım atan Aydın Doğan, 1974'ü izleyen yıllarda İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeliği'ne, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi.

1979 yılında Milliyet gazetesini devralarak, basın ve yayıncılık dünyasına giren Aydın Doğan, 1994 yılında Hürriyet gazetesini de satın aldı ve Türkiye'nin medya patronu oldu.

1986-96 yılları arasında Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası Başkanlığı'nı yürüten Doğan, 2004 yılında Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers-WAN) toplantısında seçimle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na getirilen ilk Türk oldu.

PİJAMA İDDİALARI

1997 yılında, Doğan Medya'nın tepe ismi Aydın Doğan'ın, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ı pijamasıyla karşılaması, hem döneme damgasını vurdu hem de yıllarca dillerden düşmedi. Bir medya patronunun bir Başbakan karşısındaki rahatlığı eleştiri konusu oldu. 2015 yılında Ahmet Hakan, olayı kendisine anlatan Doğan'ın açıklamalarını köşesine taşıyarak bu iddialara cevap verdi.

DEVLET ÜSTÜN MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

1999 yılında T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen Doğan, aynı zamanda 1999 yılında Girne Amerikan Üniversitesi'nden, 2000 yılında Ege Üniversitesi'nden, 2001 yılında Bakü Devlet Üniversitesi'nden ve 2005 yılında ise Marmara Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı aldı.

5 YIL HAPİS İSTEMİ İLE YARGILANDI

2009 yılında Vergi Usul Kanunu’na muhalefet etmekle suçlanan ve 01.04.2003-31.03.2004 dönemlerinde şirket hesaplarında usulsüzlük yaptığı tespit edilen Doğan Grubu’nun 8 yöneticisi, “sahte fatura düzenlemek, muhasebe hilesi yapmak ve grup şirketlerine örtülü kazanç dağıtmak” suçları ile 5 yıl hapis talebiyle hakkında dava açıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı suç duyurusu üzerine aralarında Aydın Doğan’ın da  bulunduğu Doğan Grubu’nun 8 üst düzey yöneticisine “sahtecilik” ve “hilekarlık” davası açıldı.

Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı yürüten Mahkeme Hakimi Rahime Akan, sanıkların üzerine atılı suçun 5 yıllık zaman aşımına tabi suçlardan olması ve suç tarihi itibarıyla azami zaman aşımı süresi olan 7.5 yıllık sürecin dolması nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar verdi.

TÜRKİYE'NİN EN ZENGİNLERİ ARASINDA

2015 yılında Forbes’in her yıl açıkladığı dünyanın en zenginleri listesinde dünyada 1741. zengin olarak belirtilen Aydın Doğan, Türkiye’de ise 24. sıradaydı.

PENGUEN BELGESELİ YAYINLAMAK ŞAPŞALLIK

2015 yılında Bağımsız Gazetecilik Platformu P24'ün desteğiyle hazırlanan bir belgeselde konuşan Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, sahibi olduğu haber kanalı CNN Türk’ün Gezi eylemleri sırasında penguen belgeseli yayınlamasını ‘şapşallık’ olarak nitelererek gündeme geldi.