Bahreyn'in en büyük petrol sahasının bulunduğu açıklandı
AA

da

Bahreyn resmi ajansının haberine göre, Doğal Kaynaklar ve Ekonomik Güvenlik Yüksek Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkedeki petrol sahalarından çok daha büyük rezerve sahip hafif kaya petrolü kaynağı ile çok miktarda derin gaz bulunduğu belirtildi.

TARİHİN EN BÜYÜK REZERVİ

"Tarihimizdeki en büyük petrol-gaz sahası keşfini yaptık" açıklamasıyla duyurulan keşif,  petrol sahasının, Bahreyn'in rekabet kabiliyetini destekleyeceği, kalkınma girişimleri ve projelerinin uygulanmasının sürdürülmesine katkı sağlayacağını belirtti.

REKABET DESTEKLENECEK

Bu keşfin ülkede ilk petrol kuyusunun açılışının yapıldığı 1932 yılından bu yana ilk olduğu aktarılan açıklamada, yeni petrol sahasının, Bahreyn'in rekabet kabiliyetini destekleyeceği, kalkınma girişimleri ve projelerinin uygulanmasının sürdürülmesine de katkı sağlayacağı kaydedildi.

GÜNLÜK YAKLAŞIK 45 BİN VARİL PETROL ÜRETİYOR

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında en az petrol kaynağına sahip olan Bahreyn, günlük yaklaşık 45 bin ile 200 bin varil arasında değişen miktarda ham petrol üretiyor.

SUUDİLERİN UYDUSU: BAHREYN

Suudi Arabistan'la paylaştığı Ebu Sefa peteol yatağından da 150 bin varil petrol elde eden Bahreyn'in gelirlerinin yüzde 80'i petrolden geliyor.

Nüfusunun çoğu Şii olan, ama Sünni azınlık kraliyetiyle yönetilen Bahreyn'de Arap isyanları döneminde Şiilerin düzenlediği protestolar ülkeye Suudi Arabistan ordusu konuşlandırılarak kanlı bastırıldı. Şiiler protesotoları ezilmeleriyle gerekçelendirirken arkalarında İran'ın olduğunu iddia eden Bahreyn kraliyeti, Şii toplumunun pek çok önde gelenini hapse attı ve idam etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)