Balyoz'dan ceza alanlara yeniden yargılanma yolu açıldı

Balyoz'dan ceza alanlara yeniden yargılanma yolu açıldı

Balyoz davasında hukuki süreç tamamlandı ve Yargıtay 9. Dairesi tarafından da cezalar onandı. Ancak yargılama sürecinin sonlarında ortaya çıkan ve davanın en önemli delilleri arasında görülen 5. Nolu hard disk hakkında TÜBİTAK'ın hazırladığı rapor, yeniden yargılamada sanıklar için umut ışığı oldu. TÜBİTAK tarafından hazırlanan raporda, hard disk'in oluşturulma tarihi ve üzerine sonradan veri yüklemesi yapıldığına dair ifadeler kullanılması hukukçular tarafığndan 'Balyoz'da yeni delil' olarak yorumlandı.

KARARI CEZA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERECEK

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, 5 nolu hard disk hakkında hazırlanan rapordan sonra, sanık avukatları yeniden yargılama için davanın görüldüğü İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvuruda bulundu ancak ret yanıtı aldı. Üst mahkeme de başvuruyu reddetti. İşte bu noktada Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ'ın açıklaması geldi. Bozdağ yaptığı yeniden yargılama sürecinin bitmediğini söyledi. Adres olarak da 'Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün (CİGM) vereceği kararı gösterdi.

İTİRAZ OLURSA YARGITAY'A GÖNDERİLECEK

Mahkemeler tarafından itiraz süreci bittiğinde, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yeniden yargılama için başvuruda bulunabiliyor. Genel Müdürlük ise itirazı 'olumlu' değerlendirirse Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gerekli bir yazı yazarak yeniden yargılama yapılmasının değerlendirilmesini istiyor. Dosya davanın onandığı daireye gönderiliyor. Daire ya başvuruyu reddediyor ya da yeniden yargılama yönünde karar veriyor.

İTİRAZLARIN KABUL EDİLME İHTİMALİ YÜKSEK

Adalet Bakanlığı yetkilileri ise Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne, Balyoz davası ile ilgili 56 başvuru yapıldığını söylüyor. Yetkililer, incelemeler sonucunda 5 nolu harddisk ile ilgili itirazların kabul edilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün genelde sanıklar lehine karar verdiğine dikkat çekiyor.