Bankacılığa siber müdahale ekibi

Bankacılığa siber müdahale ekibi

Uluslararası meydanda bir çok önemli askeri ve sivil uzmanın seyrettiği konferansta Türkiye'nin bilhassa nihai dönem siber ağlarla alakalı legal tertip etmeleri ilgi gördü. Uzmanlar, BDDK'nın 8 kişilik 'Siber güvenlik' ekibinin bankacılık sistemine yönelik saldırılarına karşı kurulduğu bilgisini de verdiler.

Londra'da tertip eden uluslararası "Siber Koruma ve Ağ Güvenliği" (Cyber Defence and Network Security) konferansına askeri yetkililerden, milli güvenlik kuruluşlarından ve bilişim sektöründen üst seviye konuşmacılar katıldı. Siber tehditler, kritik milli sanal varlıkların korunması, güvenlik sektöründeki teknolojik gelişmeler ve dünyadaki ekonomik gelişmelerin etkisinde siber rizikolar ve koruma yöntemleri konuları ile ilgili sunumlar gerçekleştirildi. 27-30 Ocak tarihleri arasındaki konferansta siber saldırıların ülkelerin kritik bilişim kaynakları, altyapısı ve hizmetleri için gerçek bir tehdit haline geldiği, bilgi sistemlerinin korunmasının ülke korunmasında önemli bir bileşen olarak ele alınması gerektiği dile getirildi.

TÜRK UZMANLAR ANLATTI

Uzmanlar, bankacılık mevzuatının bir gereği olarak banka bilgi sistemlerinin dışarıdan gelecek saldırılara karşı zafiyetlerinin ortaya konulması ve ihtiyaç duyulan önlemlerin alınması itibariyle bankaların çeşitli testlere ve denetimlere tabi tutulduğunu belirtti. Türkiye'nin mevzuatı bilhassa yabancı uzmanların dikkatini çekerken aksiyon tasarılarının BDDK uzmanları tarafından sıkı bir şekilde takip edildiği de yeniden Türk uzmanlar tarafından anlatıldı.

8 KİŞİLİK SİBER EKİP

Konferansta Türkiye Siber Güvenlik Eylem Planı çerçevesinde kritik altyapı sektörleri arasında yer alan bankacılık sektörü için BDDK bünyesinde özel bir siber güvenlik ekibi oluşturulduğu da anlatıldı. Bu ekibin çalışmalara başladığını da belirten Aydın ve Taş, 8 kişilik ekipte mühendislerin çalıştığını ve rastgele bir saldırı karşısında harekete geçme yetkileri meydana geldiğini da belirttiler. Aydın ve Taş'ın da içinde bulunduğu ekibin İstanbul ve Ankara'da misyon yaptığı da belirtildi.