Barzani: Çözüme askerle Kemalistler engel oldu

Barzani: Çözüme askerle Kemalistler engel oldu

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Başkanı Mesut Barzani'nin dün 40 dakikayı bulan konuşması, lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne ait 'Kurdistan TV' ile 'Zagros TV'de yayınlandı. Hafta sonunda yıllar sonra yaptığı Diyarbakır gezisini, aralarında din adamlarının da bulunduğu kalabalık bir toplantıda anlatan Mesut Barzani, gördüğü ilgiye minnettar olduğunu söyledi. Kürt lider, 'Diyarbakır'da dünyanın hiçbir yerinde görmediğim bir ilgiyle karşılaştım. Bu bir milat' dedi.

ASKER VE KEMALİSTLER ÇÖZÜMÜN ÖNÜNDE ENGELDİ

Mesut Barzani, Türkiye'de merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile daha önce 3 kez görüştüğünü hatırlatırken, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Merhum Özal, Kürtler'in bir millet olduğunu söylüyordu. Türkiye'deki bu sorunu çözmeye yönelik uğraşı da oldu. Ama gücü yetmedi. AK Parti ile aramızda neredeyse çatışma çıkacaktı. Onların da bizim de yanlışlarımız oldu. PKK'nın Kuzey'de (Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi) bir savaşı olduğunu biliyoruz. Amacımız Türkiye'nin Kürtlerin haklarını barışçıl yöntemlerle çözmesidir. İlk kez Türkiye'de barışçıl yöntemlerden söz ediliyor, dilerim bu devam eder. Kürt sorunun çözümü bizi de mutlu eder. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erbil ziyaretinde Kürt sorunun çözümüne ilişkin 'Artık Kürtler inkar edilmeyecek' dedi. Ben de diyalog ve barışçıl yöntemlerle sorunun çözümü halinde her türlü desteği vereceğimi söyledim. Bu bir fırsattır. Türkiye'de asker ve Kemalistler bu sorunun önünde hep engel oldu. Madem Kürt asimilasyonu olmayacak, Kürtler inkar edilmeyecekse, biz de Türkiye ile siyasette yeni bir dönem başlattık. 15 yıl aradan sonra Türkiye'de dürüst bir siyaset başladı.'

Barzani Diyarbakır'da konuştu