Başbakan Erdoğan Sarıkamış'ta - Video

Başbakan Erdoğan Sarıkamış'ta - Video

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum ziyaretinin ardından Kars Sarıkamış'ta Şehitler için yapılan kardan heykellerin açılışının ardından düzenlenen törende konuştu.

'DEDEM BURADA ŞEHİT DÜŞTÜ'

Başbakan Tayyip Erdoğan Sarıkamış Şehitlerini Anma Töreninde "Büyük dedem, Rize Güneysulu Kemal Mutlu, burada, Sarıkamış'ta şehit düşerek hakkın rahmetiyle kucaklaştı" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

Erdoğan: "Büyük dedem Rize Güneysu'lu Kemal Mutlu burada şehit düşerek hakkın rahmetine kavuştu. Büyüklerim anlatırdı. Tüfeğine sarılı olarak donarak şehit olduğunu gördük ve adeta gözlerindeki o soğuğun verdiği gözyaşları buz damlacıkları gibi damlamış halde şehit olmuştu. Sarıkamış Şehitliği bizim tarihimizin bizim medeniyetimizin en önemlisi de bizim kardeşliğimizin sarsılmaz bir abidesidir. Sarıkamış Şehitliği Van ile Erzurum'un, Kars ile Diyarbakır'ın İzmir ile Beyrut'un nasıl birbirine kardeş olduğunun abidesidir.

Erdoğan'ın Sarıkamış'ta yaptığı konuşma - TIKLA İZLE

Buradaki ruhu kardeşliği dayanışmayı bütün yönleriyle bugüne taşımak zorundayız, taşıyanlara da teşekkür ediyoruz. Şu Sarıkamış Türküsü her şeyi netliği ile ortaya koyuyor. Sarıkamış üstünde kar, kar altında memedim yatar. Gülüm donmuş kara dönmüş gören sanmış yarin sarar. Kimi Yemen kimi Harput üzerinde ince çaput...

BU DAĞLAR ALLAH-U EKBER DAĞLARIDIR

İşte biz bugün Anadolu'dan Trakya'dan Sarıkamış Şehitlerimizi anmak için, onları rahmetle yad etmek için burada toplandık. Burada geçirdiğimiz anlar Allah-u Ekber dağının ayazının ne demek olduğunu anlamaya yeter. Yemenden üzerlerinde sahra elbiseleri ile sahra kıyafetleri ile buraya gelmiş mehmetlerin Allah-u Ekber Dağları'nda çektiği acıyı sizlere soruyorum. Ankara'daki İstanbul'dakiler bunu belki bilmez ama siz bunu hep yaşıyorsunuz çok iyi bilirsiniz. Bu dağlar Allah-u Ekber Dağlarıdır. 1915 Baharında yağmur yağıp gün ışıyınca mehmetlerin bedenleri bu toprakların üzerinde ışımaya başladılar. Sarıkamış'ta kırılan gonca gülün tazeleri bir bir gün yüzüne çıkmaya başladı. İstanbul'dan erler mehmetler Sarıkamış'a 'Şehitsen secdeler yüce ruhuna der, yer Allah-u Ekber, gök Allah-u Ekber. İstanbul'dan Antalya'dan Üsküp'ten Van'dan gelen erler Allah-u Ekber Dağı'ndaki soğuğa son raddeye kadar dayanıp ruhlarını sukunetle yaradana teslim ettiler. Ben bugün burada aziz şehitlerimizin manevi huzurunda ülkem ve milletim adına onların aziz hatırasına sesleniyorum.

Erdoğan'ın Sarıkamış fotoğrafları için TIKLAYIN

ŞEHİT BEDENLERİNİZİ İNCİTMEYECEĞİZ

Aziz şehitler, bizler bugün torunlarınız olarak huzurunuzdayız. Sizler Allah-u Ekber Dağları'nda bir destan yazdınız. Sizler burada fedakarlığın, tahammülün, inancın ve sevdanın olduğu kadar kahramanlığın ve kardeşliğin de desatnını yazdınız. Sizin yazdığınız bu destana sahip çıkacak, sizin kutsal emanetinizi asla ve asla yere düşürmeyeceğiz. Canınızla kanınızla yazdığınız kahramanlık anıtı olan vatanımıza sizin kadar sahip çıkacak onu yüceltmeye büyütmeye devam edeceğiz. Sizin hatıranıza halel getirmeyecek, şehit bedenlerinizi incitmeyeceğiz. Sizin en büyük vasiyetiniz olan kardeşliği yıpratmayacak, harici ellere karşı göğsümüzü siper etmeye devam edeceğiz. Sizler Sarıkamış cephesinde Bitlis'te, Bayrut'ta, Tortum'da Erzurum'da Soğanlı'da, Vanlı, Bakülü, Üsküplü kardeşlerimizle omuz omuza çarpıştınız, beraber şehadet şerbetini içtiniz. Biz de tıpkı sizin gibi kardeşlik demeye devam edeceğiz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ

Bu facianın yüzüncü yılında bu tabi daha önce ve 2015'te inşallah bu anıt düzenlemesi mutlaka tamamlanacaktır. Bunun yanında bir adım daha atalım diyoruz o adım da yine Sarıkamış'ta tarihi köşkleri inşallah kültür turizmine kazandırmaya çalışacağız. Belediye Başkanımla da konuştum. Sarıkamış'ta da halka söyledim. Kaçak yapılar var, imara aykırı yapılar var. Diyoruz ki bize yardımcı olun biz de size yardımcı olalım. Orada oturmak istiyorsanız orada farklı bir yerde oturmak istiyorsanız farklı bir yerde. Sarıkamış'ta bir kentsel dönüşüm yapalım. Bunları yıkalım Sarıkamış'ta yerel mimari ile biz orada konutlar yapalım. Orada yaşayanlar tekrar orada oturmak istiyorsa orada otursunlar. Kendilerine 10-15-20 yıl vade ile adeta zaten şuandaki mevcut yapısına da bir bedel biçeceğiz onlara burada gayet güzel gerçekten yerel mimariye uygun konutlar inşa edelim. Sarıkamış her yönü ile şöyle bir ayağa kalksın bunu istiyoruz.

TÜRKİYE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNE YÜRÜYOR

Özellikle Türkiye Sarıkamış şehitlerine yürüyor diye bir ifade var. Doğrusu bu ifade şüphesiz ki samimi niyetlerle yapıldı. Bizim değerlerimizde inancımızda şehitler ölü değildir. Onlar diridirler. Onu diyorum şuna dönüştürsek Türkiye Sarıkamış Şehitleri ile Yürüyor desek zira onların ruhaniyeti bize farklı bir heyecan verecektir farklı bir ideal bizlerde oluşturacaktır bu millete değerlerimize hizmet yolunda çok daha farklı bir anlayışla bu yola devam edeceğimizin ispatı olacaktır.

Ben mekanları cennet olsun, Allah'ın rahmeti mağfireti üzerlerine olsun diyorum hepinizi muhabbetle selamlıyorum' dedi.