Başbakan Erdoğan Teke Tek canlı yayınındaydı

Başbakan Erdoğan Teke Tek canlı yayınındaydı

Ankara'daki ABD elçiliğine canlı bombalı saldırı, tutuklu askerler, ekonomi, terörle mücadele, imralı görüşmeleri.. Başbakan Erdoğan canlı yayında gündeme ilişkin çok öenmli açıklamalarda bulundu. Son özelleştirme ihalelerine dikkat çeken Erdoğan, Köprü ve Otoyollar ve Başkent Gaz özelleştirmelerinin iptal edileceği sinyalini veren Erdoğan, Köşk adaylığıyla ilgili soruya da cevap verdi.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

SON DHKP/C SALDIRISI

Personel girişinde önce canlı bomba geçiyor, geçtikten sonra patlatıyor ve tabi bu patlama sebebiyle malum akıbete uğruyor. Şu ana kadar sadece kafatasındaki bir ben onu ortaya koyuyor. DNA testi yapılıyor. Yarın sabah itibariyle kesinleştirip neticeyi almak istiyoruz. DHKP/C saldırısı olduğu kesin. Daha önce şu bizim vardığım netice ise bu kişinin daha önce yaptığı eylemler var.

NTV'den ayrılan bir kardeşimiz Büyükelçilinin daveti üzerine gelmiş. Ben bu işin içinde Suriye'nin olduğunu kanısında değilim. DHKP'C üzerine çok ciddi operasyonlarımız oldu. Son operasyonlarda ciddi belgeler ele geçirildi. Dışarıda avukatım diye gelenler adliye önünde gösteri yapıyorlar. Ana muhalefet lideri de böyle birilerine sahip çıkıyorlar. Eğer bugün bu saldırıyı gerçekleştiren teröristin cebinde gazeteci kimliği çıksa ne olacaktı. Tutuklu gazetecilerin büyük bir kısmı DHKP/C'li.

TERÖRLE MÜCADELE

Terörle mücadelede çıtayı yüksek tutmak bence de doğru değil. Burada yeni yeni güvenlik güçlerinin ortak mücadele süreci başladı. Polis ve askerin ortak mücadelesi başladı. Orada ciddi sıkıntılar vardı. İstihbarat paylaşımında iyi bir noktaya geldik. Paslaşmalar böyle olmuyordu. Şimdi bunlar geride kaldı. İstihbarat konusunda bu sıkıntılar kalkınca polisin de askerin de eli güçlendi.

POLİS VE ASKER ARTIK İSTİHBARAT PAYLAŞIYOR

Kırsalda ciddi bir ehemniyet arzetti. Gerek Genelkurmay Başkanım gerek üst düzey komuta kadrosu bi defa araziden çıkmıyor. Jandarma Genel Komutanı aynı şekilde işin içinde ve sürekli Cumhurbaşkanıyla irtibat halinde. Bu aşağıya güven veriyor. 2012'de operasyon fazla olmuş olabilir ama netice almada çok büyük başarı elde edildi. Biz öldürmenin değil yaşatmanın peşinde olmalıyız. Önümüzdeki günlerde Mardin'e gideceğiz. Halkın söylediği 'Siz bizim umudumuzsunuz. Bizi yanlız bırakmayın. Biz yanınızdayız.' diyorlar. Diyorum ki kepenkleri de indirmeyin. Terör niye Gaziantep'e giremiyor, Şanlıurfa'ya giremiyor? Direniyor. Van Mermer denilen bir yerde ciddi yatırım yapıldı. Yurt dışından bir yönetici getirmiş. Çok başarılı bir ürün var. Van'da bu kardeşim 2 milim kalınlığında mermer kesiyor. Bunu hem ülkemizde hem de yurt dışında kullanacağız. Suriye'nin yeniden inşaasında kendimizi o günlere de hazırlamalıyız.

GÖRÜŞMELERDE 4 ÖNEMLİ NOKTA VAR

İşin İmralı Kandil Avrupa ve Parlamento boyutu var. Şimdi diyorlar ki İmralı ne diyorsa biz ona varız diyorlar. Şu anda İmralı bizim beklentilerimiz doğrultusunda adım atıyor. O da silahların bırakılmasından yana bir tavıra giriyor. Eğer sınır dışına çıkacaklarsa biz çıkmalarına izin vereceğiz. Çıksınlar. Eğer Kürt kardeşlerimizi seviyorlarsa silahları gömerler. Benim güvenlik güçlerim de operasyon meraklısı değil. Sen şimdi asayişç berkemalse askerim kışlasında polisim de karakolundadır. Doğu ve Güneydoğu'da işsizlikten demvuruyorsak işsizlik kalkar. Biz teröre rağmen yatırım yapıyoruz. Teröre rağmen 36 katrilyon yatırım yaptık.

10 sene önce ben sizinle bir programa çıksak Hakkari'ye Yüksekova'ya Şırnak'a hava limanı yapacağız desek gülerdiniz bize. Yaparken oradaki iş makinelerini yaktılar müteahhit bırakıp gitti. Onlar Hakkari'de yaşayan insanımıza kendi insanımız gibi bakmıyor. Biz orada milletvekili çıkaramadığımız halde biz oraya havaalanı yapacağız dedik yapacağız.

ARADAKİ FARKI KAPATMAK İÇİN ÇOK SAYIDA ÜNİVERSİTE AÇTIK

Şimdi her ilimizde üniversiteler var. Buralarda öğretim üyelerinin gelip gitmesi başka bir şey. Bir gün dersi var üniversiteye uçakla gelip gidiyor ve oradaki öğrenciye bir özgüven katıyor. Geldiğimizde 76 üniversite vardı 169 üniversitemiz var. Biz çok geri kaldığımız için bu mesafeyi kapatmamız lazım.

Farklı illerdeki tıp fakülteleri artıyor. Yeni yeni talepler var. Şimdi bizim tıptaki açığımızı da kapatacağız. Bizim tıpta beyin gücümüz iyi. Yurt dışında olanlar da geliyor. Teknolojiyi de hiç tereddüt etmeden alıyoruz. Benim artık her vatandaşım her hastaneye gidebiliyor. Yok tomografi yokmuş MR yokmuş falan bu sıkıntılar bitti. Bizim dönemimizde sağlık maliyeti bire dört arttı. Devletini insanın için feda edeceksin.

ALTAYLI: SONUNDA BATMAZ MI BU HASTANELER

Batmaz, biz yolsuzluğu kestik. İlaçta acayip yolsuzluklar vardı. Önünü kestik. Eğer zarar ediyorsan devam etme. Biraz da abartıyorlar. Bu devletin hastaneleri eskiden suistimallerle yönetiliyordu. Biz buraları halkımızın sağlığı için fedakarlık yaptık. Bizim şehir hastanelerine başlayamadık. Kayseri'de temel atabildik. Yargıda çok lüzumsuz şeylere takarak bizi üzüyorlar.29 büyükşehir hedefimizdi. Bunlar Türkiye'de bambaşka bir heyecan getiriyordu. Bir de o hastaneler üst düzey doktorlarımız için hem eğitim aldıkları hem de hizmet verdikleri bir yer olacaktı.

SAĞLIK BAKANI GÖREVDEN ALDINIZ

Ben Sağlık Bakanı'mdan hiç bir şikayetim yok. Bu bir devir teslim sürecidir. Biz bir taraftan insan yetiştirirken bir taraftan da meslek körlüğü başlar. Bir de bizim önümüzdeki süreci hazırlamamız lazım. Recep Bey tam seçimde devir teslim yapıp da görevi devretmesi farklı ama parlamentoda bir arkadaşımızın devralması çok daha önemli. İki bakanımız el ele fotoğraflandı. Bu çok anlamlı bir görüntü. Mehmet Bey şimdi Sayın Akdağ'ın görüşünden faydalanacaktır.

İDRİS NAİM ŞAHİN'İN TAVRINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ

İdris Bey benim imam hatipten beri arkadaşım. Çalışkan ve diplomaya doyan bir isim değil. Bu değerlendirmeler içerisinde de böyle bir değişimin.. Çünkü terör olayı bizim için önemli. İdris kardeşimiz gözü kara bir kardeşimizdir. Bu noktada herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Böyle bir değişimin gereği bazı araştırmalar neticesinde doğdu.

DİYARBAKIR'DAKİ KONUŞMAYI DUYUNCA KAN BEYNİME SIÇRADI

Şu anda birileri neden Ada'ya gidiliyor diye tepkiler geliyor. Ama biz umursamıuyoruz. Ne yapmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz. Biz siyasi partiye de diyoruz ki siz PKK'nın uzantısısınız. Eğer barış istiyorsanız cesur olun diyoruz. İradenizi ortaya koymaktan gecikirseniz barış gecikir. Ki barışa biran önce ulaşalım. Parlamentonun içi barış mücadelesinin verilmesi gereken yerdir. Silahlar barışın güvencesi değildir barışın en büyük tehdididir. Adaya gönderildi geldiler ve kendilerine süreci koruyabilmek için çok konuşmak değil iş yapalım. Bizi farklı mesajlar vermeye zorlamasınlar. Biz Diyarbakır'da cenaze törenine izin vermek zorunda değildik. Orada konuşma yapıyorsun sonunda barışı isteyen başbakan Kürt kardeşlerimi bombalıyor diyor. Orada kan beynime sıçradı.

Biz diyoruz ki Ada'ya gidip gelirken bize parlamentodaki parlamenter diliyle konuşacaksın. Kalkıpta bunları söylersen o zaman ben o kişiye iyi niyetle bakmam. Biz bir defa bu söylemi yerinde kullanan kimse ona anlayış gösteririz.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Biz başta bir iyi niyet ortaya koyduk. Biz Anayasa Uslaşma Komisyonu'nda herkese 3 kişilik bir temsil hakkı tanıdık. Ama gelin böyle yerlerde takılmayalım. 26 maddelik paketi hemen dillerine doladılar. Başkanlık sistemi gündeme geldi hemen bir isyan başladı. Bi defa kabul edersin ya da etmezsin 324 milletvekili olan partinin önerisi. Ama bu toplumun içinde başkanlık sistemi tartışılsın. 139 ülkede başkanlık sistemi var. Hepsinin farklı bir tarzı var. Ha biz de bunlara bakarız yanlışları doğruları görür olayı değerlendiririz. Benim toplumum da başkanlık sistemini tartışır. Ana muhalefet partisi lideri kalkıyor Parlamento yoktur diyor başkanlık sisteminde. Bizim sonuna kadar tezimiz tezdir. Biz buna devam edeceğiz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAZSA OLMAZIMIZ DEĞİL

Anlaşabileceğimiz partilerle devam edeceğiz. Azami müşterekte anayasayı yaparız. Eğer referandum için yanımızda bir ortak bulursak bizim bir anayasa çalışmamız var. Onunla yola devam ederiz. Bizim olmazsa olmazımız Başkanlık sistemi değil. Ama bunun gücünü milletimizden alırsak çok seri karar alacağız. Benim üzerinde durduğum başlık şu; örneğin yarı başkanlık sistemi, kendine has bazı doğruları var. Bunları alıp bir Türk tipi başkanlık sistemi getirelim. Amerika'yı Rusya'yı taklit etmemize gerek yok.

CHP'Lİ BELEDİYELERE OPERASYON

Ak Parti'de 599, CHP'yle ilgili 454 belediye,MHP'yle ilgili 231, BDP'yle ilgili 96, diğerleri 141 soruşturma açıldı. Benim dosyalarım Beledi Başkanı olduktan sonra dosyalar pik yaptı. Şimdi Ana Muhalefet bizim Kayseri Belediye Başkanı'na taktı. Aldığı tazminatları da Kayeri'ye sucuk olarak dağıtıyor. Ben de Kılıçdaroğlu'ndan tazminat kazandıkça biriktiriyorum. Şu anda kesin rakam aklımda değil ama baya bir birikti.

AK PARTİ'DE 3 DÖNEM SORUNU

Biz bu yola çıkarken arkadaşlarımıza şunu telkin ettik: Dava adamı olmak başka bir şey. Biz bu kararı alıyoruz ama geriyi tıkamayacağız. İleriye sürekli adam yetiştireceğiz. Amerika'da 2 dönem çalışıp gidiyor. Biz 3 dönem dedik ve bir dönem ara verip devam edebilir. Biz sadece ülkemizin içinde değil dışında da ciddi hizmetler verebiliriz. Mesela sayın Davutoğlu'nu biz ilk etapta dışarıdan bakan olarka atadık.

YABANCI RATİN ŞİRKETLERİ

Ben bu konuyu Çırağan'daki bir toplantıda söyledim. Bu dediğiniz kredi derecelendirme kuruluşları da oradaydı. Siz birer siyasi kuruluş musunuz yoksa derecelendirme kuruluşu musunuz? Sizin tabloları net ortaya koymanız lazım. BAtan ülkeleri aşağıda bizi nerelere koyuyorsunuz. Örneğin komşumuzla alakalı 6 kat birden abarttılar. Nereden görülmüş? Bir anda 6 dediğin zaman o zaman kuşlar bile güler. İdeolojik yaklaşım söz konusu. Dünyada gelişmiş ülkeler de şikayetçi. Şimdi biz diyoruz ki siz bize verseniz de vermeseniz de yatırımcı gerçeği biliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşlarından üyeliğimizi çıkarttık. ARkadaşlar körfez ülkelerinde gidiyor farklı batı ülkelerine gidiyor ve ciddi araştırmalar yapılıyor. Şu anda Türkiye içinde bu konularda ciddi gelişmeler oldu. Ama buna rağmen biz bazı özelleştirmeleri iptal edeceğiz. Örneğin Köprü ve Otoyol ihaleleri tekrar gözden gecirilebilir. Burada ciddi gelir var. Biz şimdi bi defa burada karlılık oranını milletimizin lehine düşünmek zorundayız. Bu noktada arkadaşlarla da bunun değerlendirmesini de yaptık. Başkent Gaz'da biz 1.5'ğu yakalamışız ama ödemediği için teminatı yandı. Ama şimdi 1.100 ile verilince bunun hesabını sormaz mısınız?

ATATÜRK HAVALİMANI İŞ ADAMLARINA ÖZEL UÇAK PİSTİ OLABİLİR

Şu anda biz slotlara cevap veremiyoruz ve bir yerden de kardan zarar ediyoruz. Belki de ileride Atatürk'ü iş adamlarının küçük jetlerinin indiği bir hava limanı haline getirebiliriz. Atatürk Havalimanı'nın yerine yeşil alan yapmayı.

Fatih Altaylı: Söz mü sayın Başbakanım..

EIdoğan: Benim niyetim o, Görevde olduğum sürece burayı yeşil alan yapmayı planlıyoruz.

Biz Yassı Ada'yı yaslı ada olmaktan çıkaracağız. Orada çok güzel konferans salonları ve oteller yapılacak. Biz de bunu yaparken kendi mimari geleneğimizi yapacağız. Ben 10 yıldır belediye başkanlığı yapmış biri olarak o yüksek binalarda huzuru bulamıyorum. Biz kaynak bulmakta farklı yöntemleri kullandığımız için başarılı olduk. Şimdi burada da yapacağız ama biz burayı bir yaslı ada değil özgürlük ve demokrasi adası olarak yaşatacağız.

Kumarhane açılmasına karşıyım. Niçin bu toplumu kumarbaz bir toplum haline getirelim. Bizim toplumumuza kumarhane girmesin. Bize gelecek olanlar başka yerlerden geliyordu. Türkiye delikli kuruşa muhtaçtık. Sağolsun Tansu hanım kaldırmıştı. Kıbrıs'takiler şimdi illallah diyorlar.

TUTUKLU KOMUTANLAR

Bu ister istemez bizi üzen bir konu. Ben defaatle söyledim. Kuvvetler ayrılığı konusunda da daha önce de sıkıntılar vardı. Ne yargının yürütme üzerinde ne de yasamanın diğerleri üzerinde bir üstünlüğü olamaz. Hepsinin belli bir kategoride görevini yürtmesi lazım. Emekli olsun muvazzaf olsun hiç birine alışılmış anlamda bir terör örgütü demek çok ciddi bir yanlıştır. Kendilerini sağlamda görseler bile tarih onları affetmez. TSK bir örgüttür ama terör örgütü değildir. Affedilemez.. Aynı şekilde emekli olan kuvvet komutanlarımız da var, bu noktada da ciddi yanlışlar var. Belli makamlarda olan insanlar bazı insanları öyle bir hale getirmiştir. Kaçar mı durur mu? Muvazzaf olduğu halde dışarıda olduğu halde emekli olduğu halde gelenler var. Şu ana kadar 1 kişi dışarıda. Eğer daha önce böyle bir şey olsa yaparsın kardeşim. Ama eğer sen böyle yaparsan sistemi farklı yönlerle tehdit ediyorsun. Kardeşim ver kararını niye geciktiriyorsun. Otur çalış gece gündüz çalış. Benim 6 saat uykum var sen de çalış. Adli kontrol meselesinde üst sınırı kaldırdık niye uzatıyorsun. Herkes bize fatura kesiyor ama bizim neler yapabileceğimizi bilenler biliyor. Ben yürütmenin başıyım. Hatta yürütmenin başı Cumhurbaşkanıdır. Biz hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz.

Benimle ilgili olarak birisi takipsizlik kararı veriyor savcı sonra ikinci müracatta o kalkıyor benimle ilgili takipsizliğin kaldırılmasına karar veriyor. Biz bunları yaşadık. Burada kim kaçar kim kaçmaz? Tutuklu askerler sayısına bakıp çok dikkatli davaranmak lazım. Tutuklama bizim için son seçenek olmalı. Bu kadar tutuklu olursa bunlara cezaevi dayandıramazsınız. Tutukluların geneli için böyle bir şey ortaya koyuyoruz.

BİZ VE ONLAR AYRIMI YAPMAKLA SUÇLANIYORSUNUZ

Benim muhalefette onlara oy veren kardeşlerimi asla kast etmiyorum. Benim hitabım onların yöneticilerinedir. Ben CHP'ye oy verenlere onlar diyemem. Ama onların oy verdikleri zihniyetin yanlışlıklarını ortaya koymak zorundayım. Aynı şey MHP için de geçerlidir. Biz bu millete efendi olmaya gelmedik, biz hizmetkarız. Milletimiz bizi iktidarda tuttuğu müddetçe bu hizmeti vereceğiz.

Son zamanda kaşınan bir şey var. Müslümanlar kahırekseriyette. Türkiye'de mezhep noktası kaşınıyor. Alevi Sunni gibi. Biz bu tuzağa düşmemeliyiz. Onun için de özellikle Hatay'da bunu kaşımaya çalıştılar ama Türkiye bunu kabul etmedi. Bizim bunun önünde durmamız lazım.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NA ADAY OLACAK MISINIZ

Önümüzde uzun bir süre var. O gün geldiğinde biz sayın Cumhurbaşkanımızla da oturur konuşur biz bu işi çözeriz.

SİZİN BİR TAKVİYENİZ VAR MI

Şu vücudu men edilen kötü alışkanlıkları almayınca hiç bir şey olmuyor. Bende ne sigara var ne de alkol var e bi de gıda takviyesi yapınca bir şey olmuyor ama içinizdeki bir millete hizmet sevdası var ki o başka bir şey. Ben bugün Beylikdüzü'nde açılışta üşüdüm ama oradaki müthiş bir kalabalık beni ısıttı. Aşk ruhun gıdasıdır. Biz millete aşığız millet de bize aşık.