Başbakan'dan Merkez Bankası Başkanı'na tepki

Başbakan'dan Merkez Bankası Başkanı'na tepki

Almanya dönüşü gazetecilerle sohbet eden Erdoğan, açıklamalarının bir bölümünde faiz kararlarından dolayı Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı eleştirdi.

SEN DALGA MI GEÇİYORSUN

İşte Erdoğan'ın açıklamaları;

"Merkez Bankası'nın faiz politikalarını kesinlikle beğenmiyorum. Yüksek faiz yatırımların önündeki en önemli bariyerdir. Sen dalga mı geçiyorsun! Yükseltirken 5 puan birden, indirirken yarım puan! ABD'ye, Japonya'ya faiz oranına bakın. Arkadaş bize ne oluyor da yüzde 15-16-17'lerdeyiz. Yazıktır, günahtır. Bu faizle bir ülkede yatırım olabilir mi? Onların da kendisine çeki düzen vermesi lazım."

MERKEZ BANKASI'NIN TARTIŞMALI KARARLARI

Merkez Bankası, yılın ilk ayında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltmişti. Yüzde 10'luk faiz oranı önceki gün yine Merkez'in kararı ile yüzde 9.5'e çekilmişti.

Merkez Bankası'nın, faiz artırımı yaparken yüksek rakamlar, indirirken ise düşük rakamlar açıklaması, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümet kanadından tepki toplamıştı.

BAŞÇI'DAN CEVAP

Başbakan Erdoğan'ın yüksek faiz eleştirisine Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan cevap geldi. Başçı, “Faiz oranı ikilemi makroihtiyati önlemleri gerekli kılıyor. Kur istikrarı düşük global faiz oranları ile uyuma ihtiyaç duyuyor, kredi istikrarı global faiz oranlarından daha yüksek yurtiçi faizleri gerektiriyor. Çözüm ise düşük faizler, sıkı makro ihtiyati politika….” dedi.